Трима творци от градове в мрежата на ЮНЕСКО пристигат в Габрово - velikotarnovo.utre.bg

Трима творци от градове в мрежата на ЮНЕСКО пристигат в Габрово

25 август 2019, 13:00 | Мария Христова
  • Снимка:
    организатори

Първата Международна творческа работилница ще се проведе през септември

Община Габрово, в партньорство с Музей „Етър“, организират за първа година Международна творческа работилница, която ще се проведе и в рамките на XVII Международен панаир на традиционните занаяти  с представители на няколко града, членове на Мрежата от Творчески градове към Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), към която Габрово се присъедини през 2017 година като град на занаятите и народните изкуства.

Флорианополис (Бразилия), Асуан (Египет) и Уейфанг (Китай) са градовете, от които идват трима артисти да споделят с жителите и гостите на града ни и Панаира малка част от културното наследство на страните си.

Тиаго Фуртадо e визуален артист, познат в арт средите на страната си като Valdi-Valdi (Валди-Валди), или само Valdi. Роден е на бразилския остров Florianopolis (Флорианополис) и се занимава с графити от 2006 г.

Неговият интерес към крайбрежната култура и облеклото на португалци и испанци се съчетава идеално с градската графити култура, която е с богато съдържание. Чрез неговите улични творби изкуството му придобива качества като самоизразяване и идентичност.

Океанът е основен източник на вдъхновение за Valdi, а чувствените женски фигури в творбите му разкриват красотата и възхищението на художника към необузданите сили на океана. Неслучайно именно чрез нюансите на синия цвят той избира да изрази своите най-дълбоки чувства.

„Един цвят, който е безкраен като небето и дълбок като морето. Най- горещата точка на огъня е синя, както най- студената част на леда. Синият цвят е отвъд въображението”, споделя самия Валди.

Смесването на различни влияния допринася за експресивността и автентичността на творбите на Тиаго Фуртадо. С техниките на използване на спрей за графити и уличното изкуство художникът създава творби в големи пропорции и невероятни технически и естетически детайли.

С неговото реалистично портретно улично изкуство Валди достига едно по-високо ниво на градско изкуство. Неговите произведения будят възхищение и са показвани на много места по света като Ню Йорк, Барселона, Милано, Ню Джърси, Мумбай, Сао Пауло и други градове.

Тиаго Фуртадо завършва специалност „Графичен дизайн” в Universidade do Sul, Санта Катарина, Бразилия през 2014 г. Някои от по-големите му проекти са: създаването на 5 стенописа за Олимпийските игри в Рио де Жанейро, Бразилия през 2016 г.; участието му в Techfest – Индийски технологичен институт, Мумбай, Индия, 2015 г.; реализирането на „Francaise alliance art conquest֧“, Флорианополис, Бразилия, 2014 г. През 2013 г. прави авторска изложба „Cenas Urbanas” в музей за историята на Санта Катарина, Флорианополис, Бразилия, а година по-рано участва в обща изложба за културен проект „Tainhas na Rede”, Флорианополис, Бразилия.

Първата седмица на септември Тиаго Фуртадо ще реализира своя проект и в Габрово.

Повече за Тиаго Фуртадо може да научите от неговия сайт: www.valdivaldi.com.br

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета