Днес е последният срок, в който стопаните на умъртвени прасета заявят искане за еднократна помощ

Животът

26-08-2019, 09:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Заплащането от 300 лв. на двор ще започне след 1 септември

Днес, 26 август, изтича срокът, в който стопаните, умъртвили доброволно прасетата в личните си стопанства, могат да заявят искането си за изплащането на еднократната помощ в размер на 300 лв. Заплащането ще започне след 1 септември 2019 г. Средства ще се превеждат и по банков път.
Право на обезщетение имат стопанствата в 20 км санитарни зони около индустриалните ферми и тези, определени с висок епизоотичен риск от Областните епизоотични комисии.
Допустими за подпомагане са собственици, които отглеждат до пет прасета за угояване, разположени в санитарни зони и отглеждани във ферми тип ,,лично стопанство", които не продават на пазара, а добиват месо само за лична употреба.  Те трябва да  бъдат включени в списък, изготвен от кмета на населеното място и заверен в срок до днес, 26 август 2019 г.  Документът се представя в Областната епизоотична комисия, заверен от областния управител и от официалния ветеринарен лекар, с подпис и печат.
аявленията за обезщетение се подават в кметствата. Те са по образец, в който всеки собственик декларира, че е усвоил доброволно месото. За да се възползва от помощта той трябва да е извършил почистване и дезинфекция. Собственикът трябва да заяви, че няма да отглежда прасета в стопанството си за период най-малко от 12 месеца след последната дезинфекция.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов