Приеха на първо четене новите правила за собствениците на кучета в старата столица

Мисия

29-08-2019, 11:59

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

През септември Наредбата ще бъде подложена на второ четене

Великотърновският общински съвет прие на първо четене промени в Наредбата за овладяване на популацията на безстопанствените кучета и регламентиране правилата за отглеждане на кучета на територията на община Велико Търново. Промените обаче не минаха на второ четене, въпреки поискано прегласуване.

По време на дебатите д-р Мавродий Калейнски призова наредбата да не бъде променяна, защото, според него някои текстове противоречат на законови разпоредби. Един от тях, според съветника, е условието деца до 14-годишна възраст да не разхождат сами кучета от едра и гигантска порода.

Мирослав Трифонов от групата на Реформаторския блок подкрепи промените, като апелира собствениците на кучета да станат по-дисциплинирани и Наредбата наистина да се спазва стриктно.

Промените бяха направени по искане на Инициативен комитет, внесъл подписка от над 200 великотърновци. В Наредбата се създава нова точка, която забранява оставянето на кучета в моторни превозни средства по начин, застрашаващ живота и здравето на животните.

При разходки собствениците вече ще могат да представят и копие от регистрационните документи на кучето и от паспорта му. До сега те трябваше да носят тези документи в оригинал.

По алеите на градските паркове и градини ще е разрешено преминаването с кучета-компаньони само на повод с дължина до 2 метра. В така наречените „кучешки клетки” собствениците са длъжни да осигурят спокойствието на живеещите в близост за времето от 14 ч. до 16 ч. и от 22 ч. до 7 ч.

Ще бъде забранено на малолетни лица да водят на обществени места агресивни кучета, както и едри и гигантски породи. За едра порода в Наредбата се уточнява, че се считат животни с тегло от 25 до 45 кг, а за гигантска порода – над 45 кг.

За да влязат в сила промените, те ще трябва да бъдат гласувани на второ четене на сесията

на Великотърновския общински съвет през септември.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов