Даниел Панов: Наблюдава се тенденция млади търновци да се завръщат в родния град

Мисия

29-08-2019, 12:17

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

10% от завършилите средно образование веднага се реализират на трудовия пазар

През последните години се наблюдава тенденция младите хора да се завръщат във Велико Търново. Има примери с млади семейства, които започват бизнес тук, както и с младежи, завършили висшето си образование в чужбина и дошли да се реализират в родния град. Това каза днес кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов по време на заседание на местния парламент. Кметът даде подробна информация на питате на страна на съветника Николай Илчев какво предприема Общината за професионалната реализация на ученици и студенти.

„След допитване до Регионалното управление на образованието беше изготвена статистика, че 10% от завършващите гимназии се реализират веднага на пазара на труда. 25% отиват в чужбина, 2,5% си отиват по родните места, а същият процент не успяват да намерят реализация. След разговори с фирми вече бизнесът в общината предоставя базите си, за да могат ученици и студенти да провеждат стажове. Гимназиите се стараят да отговарят на търсенето на работодателите, като включват атрактивни специалности.” – каза още Даниел Панов.

На особен интерес се радва профилът „Графичен дизайн” в СУ „Емилиян Станев” и специалността „Софтуерно инженерство” във Великотърновския университет, посочи кметът и допълни, че старата столица е в топ 6 на градовете с развит IT сектор.

В момента община Велико Търново разработва концепция за създаване на нови технологични зони и бизнес инкубатори.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)