„Принцесата и граховото зърно” закрива първото издание на кукления фест в старата столица

Мисия

30-08-2019, 09:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Спектакълът е утре от 11.00 часа на открита сцена „Арт Лято”

          На 31 август, събота, от 11.00 часа на открита сцена  „Арт Лято” до паметника „Асеневци” във Велико Търново, Театър ВЕСЕЛ ще представи своя оригинален прочит на класическата приказка „Принцесата и граховото зърно”  по Х. К. Андерсен. Това е и последният спектакъл от афиша на Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели”. След представлението ще бъде обявен и спектакълът от програмата на културния форум, който получава Наградата на публиката. При дъждовно време спектакълът ще се играе в салона на НЧ „Искра” (0887 790 549). Входът е свободен!  

          Постановката на „Принцесата и граховото зърно” е дело на Тодор Вълов, а сценографията, куклите и костюмите – на Емелияна Тотева. Оригиналната музика и звуковата картина са на Елена Методиева. Студийният звукозапис е осъществен от Петър Атанасчев. Ролите са поверени на актьорите Елка Баланова и Веселин Василев.

          Докато събират  разпиления около трона грах, актьорите изпадат в романтичен спомен, който ги връща към славното минало на кралството. Така, увлечени в спомена, представят известната Андерсенова приказка, интерпретирана като старинна италианска опера-буфа. Една история, чиято идея за истинската стойност на човека е актуална във всички времена. Само сърцето има способността да усети и познае истината...

          „Принцесата и граховото зърно” на Театър ВЕСЕЛ е представян на международни театрални фестивали в Пловдив, Ямбол, както и на фестивали в Суботица (Сърбия), Брашов (Румъния) и Тирана (Албания).  За ролите си в спектакъла търновските кукленици печелят приз за актьорски ансамбъл, присъден лично от световноизвестния театрален историк, критик и драматург професор Борис Голдовский (Русия).

          Международният театрален фестивал „Лято, кукли и приятели”, организиран от Куклен театър ВЕСЕЛ, се реализира с финансовата подкрепа на Община Велико Търново и Министерството на културата.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов