15 години от терора в Беслан, при който загинаха 186 деца

Животът

01-09-2019, 10:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Над 1300 души са взети като заложници в училището в Северна Осетия

На 1 септември 2004 г. въоръжени терористи взимат за заложници стотици ученици в руския град Беслан в Северна Осетия. По време на акта и спасителната операция умират 344 цивилни, от които 186 деца.

Към 9.11 ч. местно време група от около 32 мъже и жени нахлуват в Първо училище в Беслан. Повечето нападатели носят черни качулки, а няколко други са оборудвани с взривни колани. След кратка престрелка с полицията, по време на която са убити петима полицаи и един от нападателите, терористите влизат в сградата. Над 1300 души са взети като заложници. 50 успяват да избягат в настъпилата суматоха в началото.

Нападателите събират похитените във физкултурния салон. Малко по-късно се чуват изстрели. Става ясно, че терористите са убили 20 възрастни, за да сплашат пазителите на реда. За да предотвратят обгазяване, терористите чупят прозорците на училището. Похитителите не дават на заложниците да ядат или пият, докато президента на Северна Осетия Александър Дзасоков не пристигне да преговарят.

Около училището е създаден кръг на сигурността, съставен от руската полиция и специални сили Спецнез. Събират се местната милиция, части от руската армия, ОСНАЗ и ОМОН. За да поддържат атмосферата на терор, те заплашват да убият 50 заложника за всеки убит от полицията похитител и 20 - за всеки ранен. Заплашват също да взривят училището при най-малкия опит за намеса на специалните части.

В началото руското правителство опитва да води преговори, като изпраща педиатъра Леонид Рошал.

Преговорите му с похитителите обаче се оказват безрезултатни. Те отказват да се занесат храна и лекарства, а дори и да се отстранят телата на убитите при нападението. В следобедните часове са освободени кърмещи майки и техните деца след преговори с бившия президент на Ингушетия Руслан Аушев. Към 15.30 ч. се чуват две експлозии. По-късно става ясно,че са хвърлени две гранати от терористите, за да се предотврати опит за проникване на силите за сигурност.

Сутринта на 3 септември заложниците позволяват на медицинските екипи да влязат и да изнесат телата на 21 убитите заложници. Екип на ФСБ се доближава до училището, но в 13.04 ч. терористите откриват огън и се чуват две големи експлозии. Двама от медицинския екип умират, а 30 от заложниците се опитват да избягат, но се озовават в кръстосания огън между руската армия и похитителите.

Експлозията е сигнал за хаотична битка между специалните сили, армията на Министерството на Вътрешните работи и терористите. Включват се хеликоптери и танкове, както и много въоръжени цивилни. Предизвикват се експлозии от терористите и салона е напълно разрушен. До вечерта специалните части превземат училището, но престрелката с избягали терористи продължава в мазето и в съседните сгради, а в училището се образува пожар.

На 17 септември отговорност за атентата поема чеченският терорист Шамил Басаев като обяснява, че желанието му било да създаде ислямско емирство в цял Северен Кавказ от Черно до Каспийско море и официалното признаване на Чечения за независима, в рамките на Общността на независимите държави.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов