Разследван за кражба осъди прокуратурата за 1000 лева

Държавното обвинение във Велико Търново трябва да плати и 153 лева разноски по делото

Разследван за кражба мъж, осъди Прокуратурата за обезщетение от 1000 лева за причинени неимуществени вреди. Решението е постановено от Районния съд във Велико Търново и подлежи на обжалване пред Окръжната съдебна инстанция.

Р.П. от Килифарево завел дело по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди /ЗОДОВ/ като претенцията му била за 5000 лева. Мъжът поискал обезщетението заради това, че срещу него е било образувано наказателно производство и му било повдигнато обвинение за кражба. По случая обаче не били събрани данни, доказващи, че е съпричастен към деянието и не се стигнало до съд.

По време на разследването, набеденият за извършител, е живял в неизвестност и страх, изпитвал е неудобство от реакцията на хората в общността и това се отразило неблагоприятно на психиката му. С оглед от събраните по случая материали, съдът се е произнесъл, че обезщетението за претърпени неимуществени вреди от незаконосъобразното наказателно преследване срещу Р.П. следва да е в размер на 1000 лева.

"При този изход на спора в полза на ищеца да бъдат присъдени направените разноски съобразно уважената част от иска- 153.30 лева. Сумата е част от заплатените държавна такса и адвокатско възнаграждение", се казва в решението на Районния съд във Велико Търново.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов