3 септември е Международен ден на лешоядите - velikotarnovo.utre.bg

3 септември е Международен ден на лешоядите

03 септември 2019, 08:00 | Мария Христова
  • Снимка:
    pixabay.com

Белоглавият лешояд е включен в Червената книга на България

В миналото в България са гнездили четири вида лешояда – брадат, черен, белоглав и египетски. Днес могат да се видят само белоглавият и египетският лешояд, а експерти от Българско дружество за защита на животните и „По-диви Родопи“ активно работят за връщането на още един вид – черния лешояд.

След години упорита работа, екипът на Зелени Балкани, Фондът за дивата флора и фауна и Дружеството за защита на хищните птици имат основание да обявят новината: може да се приеме, че белоглавият лешояд вече е възстановен в България, в районите на Стара планина и Кресна (Пирин). Това става след загнездването на 25 двойки и отглеждането на 11 малки пиленца в трите, както биолозите ги наричат, „целеви райони”: Врачански Балкан, Котел, (Сливен) и Кресна (Пирин). Събитието е с международно значение. Така след близо 7 десетилетия, лешоядите отново се завръщат и стават неделима част от българската природа.

Врачански Балкан е сред малкото места, където може да направите приятен орнитоложки маршрут с обект на наблюдение - белоглавите лешояди. А вие се подгответе за разходката: ще бъдат необходими удобни дрехи, обувки, вода и нещо леко за похапване. За птиците, ако имате, вземете и бинокъл.
Белоглавите лешояди са най-големите птици, които се срещат на територията на този парк. Имат размах на крилете към 3 метра. Видът е включен в Червената книга на България. Още от древността хората са почитали тези птици, осъзнавали са безценната има роля на удивителни санитари на природата. Днес, за съжаление, заради човешката жестокост и незнание, видът е на път да изчезне от лицето на Земята. От нас зависи да познаваме и разбираме ползата от тези птици, какво изключително богатство представляват за устойчивото развитие.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета