Зам.-кметът Йорданка Кушева представи пред горнооряховската общественост стихосбирката си „Полюси"

Животът

05-09-2019, 15:13

Снимка:

Община Горна Оряховица

Автор:

velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Седмицата: Полюси

Учени откриха планета, чиито полюси са разменени

Това е четвъртата книга в творческата й кариера

Заместник-кметът на Община Горна Оряховица Йорданка Кушева представи стихосбирката си „Полюси“. Това е четвъртата книга в творческата й кариера. През 2006 г. Йорданка Кушева издава самостоятелна книга с импресии „Багрите на душата ми”, а две години по-късно в съавторство с други творци излиза и книгата „По спиралата на живота ми”. В края на 2013 г. е отпечатана третата по ред и втора самостоятелна книга - новелата „Нишки“.

С представянето на „Полюси“ започна и новият творчески сезон в Горна Оряховица. Домакин на събитие бе обновената Художествена галерия „Недялко Каранешев“ в лицето на галериста д-р Деница Иванова – Александрова. Представянето започна с изпълнение на Деа Щаракова от Балетна школа „Грация“, която с танца си зададе усещането за лиричност в залата.

Надявам се усещате новата енергия, която се заражда в обновеното ни пространство. Изобразителното изкуство, словото и танцът се сливат в едно и е хубаво, че това се случва в тук в Художествената галерия, каза уредникът д-р Деница Иванова-Александрова.

Скъпи мои приятели, исках да ви събера и това ми даде сили да напиша тази книга. Така започна представянето на стихосбирката си „Полюси“ заместник-кметът Йорданка Кушева.

Нека да бъдем една идея по-добри и влюбени в живота. Аз съм постоянно влюбена – в децата си, в семейството си, във вкус, в мирис, в цвете... Любовта, която искам да давам, е разнолика. Очевидно и получавам любов, щом сте тук, обърна се към гостите си авторката.

Пред тях тя изчете малка част от всичките 149 стихотворения, сбрани в „Полюси“. Творбите си зам.-кметът е обединила в 8 цикъла. С всеки един не спира да се раздава – като майка, съпруга, професионалист. Но най-вече като пазител на словото.

Всеки човек идва на този свят със своята си предопределеност. Моята са буквите и никой и нищо няма да успее да ме откаже от тях. Нищо не е в състояние да ме спре, ако вярвам. А аз вярвам, че светът се нуждае от повече творци, от повече добротворци, от повече разказвачи за доброто, сподели Йорданка Кушева, и изказа благодарности към Карен Алексанян - човекът, създал в старопрестолна Плиска уникалния по рода си културно-исторически комплекс „Двор на кирилицата“ и дошъл в Горна Оряховица за представянето на „Полюси“. Ако не сте били в Двора на кирилицата, идете. Там ще усетите светостта на словото и ще му се преклоните, апелира Йорданка Кушева, която никога не е криела, че за нея самата комплексът е по-специално място.

Основния призив, който в мерена реч отправя Йорданка Кушева в „Полюси“, е да бъдем малко по-добри и поне една идея по-справедливи. Ако в края на земния си път си дадеш сметка, че има кой да пази спомена за теб, значи нищо не е било напразно. Другото е просто едно преживяване – по-луксозно или пък не. Защото не всичко е пари, смело заяви веруюто си Кушева.

Да се усмихва и да благославя отрицателите си е тайната на силата й. Пред гостите си Кушева призна, че не би била такава, каквато е, без подкрепата на съпруга си Пламен. Именно към него – за баланса, който внася в живота й, бяха и специалните й благодарности тази вечер.

За да поздравят Йорданка Кушева за „Полюси“, в ХГ „Недялко Каранешев“ дойдоха кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и заместникът му Николай Георгиев, секретарят на Общината Анелия Димитрова, председателите на Постоянните комисии за младежта и спорта и на Образование, култура и религия към Общинския съвет Димитър Николов и Иван Момъков, общински съветници, екипът на Дирекция ”Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности, здравеопазване и международни връзки”, колеги от общинска администрация, представители на културни институции, поети, писатели, художници...

След представянето на книгата, Йорданка Кушева дълго раздава автографи и вдигна наздравица с гости и приятели.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов