Горнооряховчани честваха 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия

Мисия

06-09-2019, 14:09

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

„Българското Съединение е урок!” – каза в словото си инж. Добромир Добрев

С тържествен ритуал в Горна Оряховица бяха отбелязани 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Честването пред Паметния знак на загиналите във войните горнооряховчани започна с изпълнение на малките певици от Клуба за народно пеене при Центъра за подкрепа за личностно развитие с ръководител Гергана Пашова.

„Съединение е дръзко, повсеместно, светкавично и най-важното – чисто българско! То не е отчаяно и лекомислено, а напротив – добре организирано. Майор Данаил Николаев и водените от него войници се заклеват под Горнооряховското бойно знаме – светиня, която е запазена още от Априлската епопея. Решителността и организацията спомагат за успеха на делото по мирен път. Но още същата година младата българска армия е принудена да защити Съединението с победа в Сръбско-българската война“, каза в празничното слово по повод Деня на Съединението кметът на Общината инж. Добромир Добрев. „Българското Съединение е урок, че колкото и малка да изглежда една страна, дори един град като нашия – ако оставим настрана дребните противоречия и работим заедно, можем да постигнем още много“, каза още инж. Добрев.

Пред Паметния знак бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност пред героизма и саможертвата на героите от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от народния представител Клавдия Григорова – Ганчева, от народния представител Явор Божанков, от председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, от военно формирование 22 790, от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, от политически партии, обществени организации и граждани.

След тържествения ритуал пред паметния знак на загиналите във войните горнооряховчани, празничната програма продължи с изпълненията на Детска вокално-драматична студия "Mamma Mia" с художествен ръководител Емилия Пенчева и Танцов фолклорен клуб „Балканика“ при НЧ „Напредък-1869“ с художествен ръководител Петър Петърчев.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)