Деян Хаджийски: Велико Търново е град на герои

Мисия

10-09-2019, 10:32

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Позиция на председателя на групата общински съветници от ГЕРБ във Велико Търново

Във Велико Търново не са посрещани партизани, тъй като никога не е имало такива, а това ясно личи от исторически източници като дневника на комунистическия „вожд“ Георги Димитров. Това заяви Деян Хаджийски, председател на най-голямата група във Великотърновския общински съвет, по повод тиражирани от електронна медия снимки, представяни за автентични кадри от датата 9.09.1944 г. на уж състояло се тогава посрещане на партизани в Търново.

„Отново се публикуват снимки от възстановки, организирани през годините на комунистическата власт в големите градове, включително и във В. Търново. Въпросната медия си позволява за пореден път да ги представи като автентични кадри от 9 септември 1944 г., на които уж се вижда как възторжени тълпи посрещат „партизани“. Това внушение е възмутило местни историци още миналата година, а сега част от тях поискаха съдействие обективните факти да бъдат изяснени“, обясни лидерът на групата на ГЕРБ в местния парламент Деян Хаджийски.

От дневника на „вожда“ Георги Димитров става ясно, че в град Търново партизани никога не е имало. Точни цитати от този документ предостави специалистът по нова и най-нова история Емил Врежаков.

Димитров пише, че справка на ЦК на Българска работническа партия (комунисти) от 12 март 1944 г. относно числения състав на партизанските отряди посочва, че „в 12 окръга има 26 отряда с обща численост 2320 човека, има окръзи само с по няколко десетки партизани, а в Русенски, Бургаски и Търновски въобще не съществува партизанско движение“.

Историци припомнят, че така нареченият „български фашизъм” е мит, създаден, за да легитимира мащабната „антифашистка” дейност на партизанското движение. По категоричното мнение на всички учени, в България фашистко управление не се установява. Фашизоидните организации са били държани встрани от властта и са маргинализирани, дори след като България сключва съюз с Германия през 1941 г.

Реално, след установяване на комунистическата власт убийствата на офицери, адвокати, съдии, лекари, писатели и търговци продължават с месеци. Много от присъдите, включително във Велико Търново, са издадени посмъртно, в разрез с действащите закони, Търновската конституция и Наказателния кодекс, но с цел да узаконят вече извършените убийства.

В старата столица са избити общо 204 лекари, учители, свещеници, аптекари, търговци, офицери, войници и други, неудобни на тогавашния режим великотърновци.

„Винаги с колегите ми сме твърдели, че Велико Търново е град на горди герои и интелектуалци, тук никога не е имало партизани. С  великотърновската организация на МГЕРБ от години инициираме множество събития, с които да пазим жив спомена и да почитаме паметта на будните ни и достойни търновски предци“, коментира Деян Хаджийски.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов