„Музеят е Ваш” ще е мотото на последната лятна Семейна събота в горнооряховския музей

Мисия

11-09-2019, 09:00

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Шестото поредно издание на инициативата започна на 15 юни

         На 14 септември, от 10.00 до 17.00 часа, ще се проведе последната за сезона „Семейна събота” в горнооряховския музей. Шестото поредно издание на музейната инициатива започна на 15 юни и продължи през всеки съботен ден на лятната ваканция.

         Водещата тема на фамилните занимания през тази година бе „Керамиката – хилядолетни послания”. Чрез експозицията, мултимедия, майстори-демонстратори и творчески ателиета посетителите имаха възможност да се запознаят с историята и функциите на керамиката през различните епохи. В работните кътове всеки желаещ можеше да изработи с ръцете си и да отнесе в дома си предмет, въплътил в себе си древни послания.

         Музейната игра „Любопитни срещи с чудни вещи” позволи на малки и големи посетители да се запознаят отблизо с интересни и малко познати експонати, специално извадени от фондохранилището на музея. В ролята на „млади уредници” участниците се научиха да разпознават и подреждат във витрини предмети от различни епохи.

          За трета поредна година, в рамките на ваканционната програма, се проведе доброволческа кампания за почистване на откритите през археологическия сезон артефакти от крепостта Ряховец. Заедно с участието в почистването на находките доброволците имаха възможност да се срещнат с представители на археологическия екип и да научат повече за проучванията и намерените предмети.

         По традиция последната Семейна събота минава под мотото „Музеят е Ваш!”. Изданието на 14 септември ще бъде оригинално и интересно – посетители и музейни специалисти ще разменят своите роли за един ден. Участниците във ваканционната образователна програма ще получат възможност да представят по избран от тях начин наученото през сезона – мултимедийни презентации, екскурзоводски беседи, игри, снимки и др. На финала всеки участник ще получи специални награди от Исторически музей – Горна Оряховица. Входът за всички посетители в съботния ден ще бъде свободен!



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов