Гимназията по туризъм е на интерактивната карта на Европейската седмица на професионалните умения

Животът

11-09-2019, 08:35

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На 14 октомври ще се проведе креативния лагер „Професиите в туризма“

Гимназията по туризъм във Велико Търново отново се включва в Европейската седмица на професионалните умения.  Предстои провеждането на четвъртото й поредно издание, предвиждащо серия от събития през цялата година и в цяла Европа с кулминация в периода 14 – 18 октомври 2019 г. в Хелзинки, Финландия. Инициативата цели да популяризира професионалното образование и обучение като възможност за млади и възрастни обучаеми да открият своите таланти и да повишат възможностите си за реализация на пазара на труда, и на по-високо платени работни места. Качеството на предоставяното образование, ефективното представяне на възможностите за стаж и приобщаващите политики, насочени към най-уязвимите групи ще са сред основните теми на инициативата през тази година.

Най-голямата професионална гимназия в областта участва всяка година. На 14 октомври ще се проведе креативния лагер „Професиите в туризма“. Целта му е учениците да подобрят уменията си за работа в екип, комуникационните и презентационните си умения чрез осъзнаване значимостта на професията. По традиция, за участие в лагера ще бъдат поканени основни училища от града и областта. Две са основните дейности. Първата е озаглавена „Уменията на бъдещето“ – представяне на трансверсалните умения, като предпоставка за мобилност на младите хора при реализация на пазара на труда. Втората е креативния лагер „Професиите в туризма“. В предварителната регистрация, учениците избират една от професиите – ресторантьор или организатор на туристическа дейност. „Вкусната черна кутия“ е панелът за ресторантьорите. Участниците получават хранителни продукти в затворена кутия, с които трябва да приготвят ястие. Виртуалният тур „Старите столици на България“ е за екскурзоводите. Ментори и на двете групи ще бъдат ученици от Гимназията по туризъм, а журиращи ще са работодатели и специалисти от съответната област.

         Към днешна дата са регистрирани 509 събития от 39 държави. Четири са регистрираните събития от България. Единственото училище е ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“, Велико Търново.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов