Великотърновският театър поставя за първи път в България мюзикъла „Зех ть, Радке! Зех ть!”

Мисия

12-09-2019, 10:36

Снимка:

МДТ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Постановката е по комедията „Михал Мишкоед” на Сава Доброплодни и музика на Димитър Вълчев

Мюзикълът „Зех ть, Радке! Зех ть!” е новото премиерно заглавие, което  подготвя екипът на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Постановката е по комедията „Михал Мишкоед” на Сава Доброплодни и музика на Димитър Вълчев, а текстът на песните е на Миряна Башева. Търновският храм на Мелпомена е първият в България, който поставя „Зех ть, Радке! Зех ть!” като мюзикъл, след популярния през 70-те години на миналия век телевизионен вариант на Хачо Бояджиев. Премиерата ще бъде на 19 и на 25 септември от 19 часа в голяма зала на МДТ.

За режисьор на спектакъла е поканен Гълъб Бочуков, директор на Театрално-музикален център „Димитър Димов” в Кърджали, който е автор и на сценичния вариант на заглавието. Диригент-постановчик е Игор Богданов, диригент Васил Вълчев, над сценографията работи Лидия Къркеланова, хореографията е на Катя Богданова, а хормайстор – Яница Брънзелова. Ролите изпълняват Иван Митев, Милен Иванов, Стефка Златкова, Силвия Шекилова, Полина Петкова, Виктор Терзийски, Стефка Петрова, Валерия Пейчева, Стефан Методиев, Йордан Чейреков и др.

„За всеки театър е истинско предизвикателство, когато се появи такова заглавие, но когато влезе в репертоара на МДТ „Константин Кисимов” вече е събитие”, сподели гост-режисьорът Гълъб Бочуков, който работи за втори път с екипа. Той е категоричен, че търновският театър е най-подходящото място за поставянето на такъв класически български мюзикъл. „Тук всички задължителни звена работят в завиден синхрон – симфоничен оркестър, прекрасен актьорски състав, хор и балет, а това позволява да видим този спектакъл в истинския му блясък”, каза г-н Бочуков.   

„Михал Мишкоед” на Сава Доброплодни е първият български драматургичен текст, създаден през 1853 г. Три години по късно в Шумен - на 15 август 1856 г., комедията за първи път е поставена на сцена. С тази премиера се поставя началото на българския театър, разказа режисьорът. По думите му текстът носи характера на българщината, а той самият се е постарал да го представи като комедия на нравите и страстите. Надявам се да се получи зрелищно представление, което да носи и образователен характер, сподели г-н Бочуков.

Телевизионният мюзикъл е създаден през 1976 г., а от тогава никой не е посягал към него. „С голям труд успяхме да открием музикалния материал в личния архив на Димитър Вълчев. Той се съхранява от неговата сестра, която ни предостави оригиналните ръкописи на автора”, обясни диригент-постановчикът Игор Богданов.

След „Криворазбраната цивилизация” и „Вражалец”, „Зех ть, Радке! Зех ть!” е третият мюзикъл, познат от телевизионния екран, който великотърновският театър за първи път представя на сцена. „Първите две заглавия се ползват с голям успех сред българската публика заради типично българската сатира, която продължава да е актуална и днес. Наред със заглавията в оперетния жанр, този вид мюзикълни спектакли лежат прекрасно на нашия солистичен и актьорски състав. Затова се приемат с огромна радост и бурни аплодисменти от публиката в цялата страна”, посочи директорът на МДТ „Константин Кисимов” Васил Вълчев.

 

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов