Изложиха в Търново 105 творби на 58 автори от 5 града

Велико Търново Лайф

13-09-2019, 10:37

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Проявата е Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика

Изложбата „Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика“ представя 105 творби на 58 творци  от Велико Търново, Русе, Търговище, Разград и Габрово. Експозицията бе официално открита вчера и ще остане отворена за посещение до 5 октомври в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“.

Кметът на старопрестолния град инж. Даниел Панов приветства гостите с добре дошли и благодари на организаторите на форума за приноса им за развитието на съвременното изкуство. „Истинско удоволствие е за мен е да бъда днес с обществеността на Велико Търново и да открия новия културен сезон.  Искам да споделя с вас, че вчера се върнах от Словакия. След разговори с посланичката Чобанова великотърновските художници са поканени да покажат творчеството си и да представят страната ни в Братислава през ноември“, каза инж. Даниел Панов.

Авторитетно жури с председател проф. Димитър Чолаков и членове Иван Нинов, Кирил Мескин и Пламен Стефанов награди победителите, които по регламент имат право на участие във финалния кръг на конкурса в София. Наградата в категория „Живопис“ получи Красимир Русев с творба озаглавена „Изгубени в превода“. В категория „Графика“ изпъкна творбата „Естезика“ на Атанас Димитров, а скулптурата „Водопад“ на Румен Димитров получи наградата в третата категория. Във финалния кръг на конкурса в София през октомври 2020 г. ще се представят още 16 творци от региона, номинирани от журито – 9 в категория „Живопис“, 3-ма в категория „Скулптура“ и 4-ма в „Графика“.

В категория „Живопис“ : Борис Желев, Галина Цветкова, Мартина Караиванова, Владимир Аврамов, Валентина Лапчева, Константин Райчев, Росен Дончев, Милен Джановски и Мариета Конова, председател на  Представителството на СБХ в град Велико Търново.

В категория „Скулптура“: Нина Нишовска, Георги Радулов, Мартин Митев

В категория „Графика: Николина Джановска, Цветелина Максимова, Деница Янева и Илия Банков.

В конкурса са участвали 65 автора с общо 145 творби. От тях след журиране до участие в изложбата са допуснати 58 творци със общо 105 творби.

„Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика” е част от социално-отговорната стратегия на компанията с ясно очертани обществени ангажименти. Фактът, че реализираме вече седмо издание на конкурса показва устойчивото ни разбиране за подкрепа на талантите и за насърчаване на публичния интерес към изящните изкуства в страната.“, сподели Глория Димитрова, Главен директор Маркет мениджмънт на Алианц България Холдинг по време на церемонията, която привлече вниманието на местната общественост, институции и медии.

Арт инициативата започва през 2008 г. със съдействието на Съюза на българските художници (СБХ). Конкурсът представлява преглед на съвременното изкуство, като в него няма ограничения за стилови предпочитания, изразни средства, тематичен и сюжетен избор. Творбите се избират от компетентно жури, различно за всяка изложба – изявени художници, изкуствоведи, дейци на културата.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов