Изграждат нов православен храм в Свищов на името на св. Луп от Нове

Мисия

13-09-2019, 16:49

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Средствата са изцяло от дарения, нужни са 55 000 лв.

В края на месец август  2019 година започна строителството на православна църква в новия гробищен парк на гр. Свищов. „Храмът на такова място е потребност и необходимост на всеки християнин, който иска да изпрати своите близки съобразно правослания, традиционен за нас българите, обряд. Решението на Свищовско архиерейско наместничество бе този Божи дом да носи името на един забравен, но важен за нас светец – св. Луп от Нове.“, каза архиерейският наместник отец Руслан Личев.

Преди няколко години, при архиологоическите разкопки на римския град Нове, намиращ се на 4 км. източно от Свищов, в олтара на римска църква е открит от полски археолози саркофаг с гравирано на него име Лупус, което е категорично свиделство и  сочи, че откритият саркофаг е част от мартириум, където са се покояли мощите на Св. Мъченик Луп – слугата на Св. Димитър Солунски. Св. Луп е бил епископ и той е бил този, който е потопил дянконският орар (препаска която носят само дяконите) на Св. Димитър и своя пръстен в мъченическата му кръв и с тях е извършил редица чудеса. Това е станало причина той да бъде преследван и убит. 

Отец Руслан Личев сподели, че средствата за изграждането на храма са изцяло от дарения и заедно със средствата за неговото обзавеждане и оборудване ще са необходими около 55 хиляди лева. От Архиерейско наместничество – Свищов се обръщат с молба за помощ и съпричастност, за да се отбележи с духовна почит в името на една нова църква, местнопросиялия светец. „Всяка дарена сума за нас е важна стъпка в завършването на този Божи дом на името на св. Луп от Нове.“, допълни още той.

Средства за завършване на църквата „Св. Луп“ от Нове могат да бъдат дарявани на следната банкова сметка:

Банкова сметка: BG10STSA93000026034904

Титуляр: Архиерейско наместничество – Свищов.

Банка ДСК

Телефон за контакт: 0898/ 760 688

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов