Кампания “Спаси спомен” събранява изчезващи истории, обичаи, думи и предмети от миналото

Велико Търново Лайф

15-09-2019, 09:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Създател на кампанията е Момчил Цонев

Нова кампания “Спаси спомен” отправя призив да спасим изчезващите лични, семейни, родови и селищни истории, обичаи, думи, дори предмети. Създател на кампанията е Момчил Цонев, който развива начинанията “Стародумци” за възкресяване на старите думи и “Имало едно време в България” за историите от нашия род, квартал, селище, а отскоро - и исторически уебсайт, наречен stornik.org.

Ето и призивът на “Спаси спомен”: “Всеки може да се включи в кампанията “Спаси спомен”, особено в дигиталното ни съвремие. Запиши видео с баба и дядо, които ти разказват спомените си, как са празнували едно време, какви песни са пеели, какви стари думи са използвали. Снимай предмети от миналото в къщата на село. Опиши спомените на старите хора и ги изпрати на имейл info@stornik.org или във Фейсбук - до “Спаси спомен”, можеш да ги публикуваш и от свое име в групата “Имало едно време в България”.

Идеята за “Спаси спомен” хрумва на Момчил Цонев, когато се натъква няколко пъти на изхвърлени на улицата снимки и книги от времето на царска България. Две от архивните снимки не просто са хвърлени, а са скъсани на две. Това безхаберие към спомените на нашите баби и дядовци го насърчава да създаде “Спаси спомен”.   

Момчил Цонев е завършил журналистика и културология в Софийския университет, но се занимава с история още от малък. През 90-те, само на 10-годишна възраст, започва да записва народни песни на село, на 12 - родовата история на своето семейство, а в следващите години с диктофон, лентов фотоапарат и тетрадка посещава възрастни хора на село през ваканциите и записва истории, обичаи, песни, стари думи, прави родословни дървета. Години по-късно, през 2008-2012 г. заедно с майка си, историка Даниела Цонева, написват и издават четири книги в историческата поредица “Габрово - живият град”, сред които “Имало едно време в Габрово”, „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)”, „Снежно Габрово за деца”, „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов”. През 2010 г. създава и първата Фейсбук страница на историческа тематика за родния си град - отново под името “Габрово - живият град”. През март 2018 г. решава да пренесе интереса си към малките истории и онлайн - чрез експеримента да напишем най-голямата колективна история “Имало едно време в България”, чието заглавие е препратка към първата му историческа книга “Имало едно време в Габрово”. Година по-късно, през март 2019 г., създава и Фейсбук страницата “Стародумци”. С идеята да приближи историите от миналото още повече до съвременния човек, организира и събитието “Нощ на историите”. В първото му издание през май 2019 г. поети и писатели като Петър Чухов, Йордан Ефтимов, Аксиния Михайлова и др. разказват истории за литературата и от своето минало, а на 27 септември 2019 г. в Пловдив предстои второто издание на “Нощ на историите” като част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата.

През 2019 г. Момчил Цонев е обявен от Международната младежка камара за една от 10-те най-изявени млади личности на България на годината. Заради културния му принос към родния град Габрово Цонев е отличен и в шестото издание на проекта “40 до 40” млади лидери. Сред най-големите му културни проекти в Габрово са първата градска онлайн енциклопедия у нас Gabrovowiki, първата градска компютърна игра за Габрово Gabroville, уличният фестивал 6Fest и др. Създател е и на общността за добротворчество “Добрите българи” и на онлайн общността за културата, туризма и историята на родния си край “Балканджии от сърцето на България”.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)