Събраха в книга историята на Джулюница

Велико Търново Лайф

17-09-2019, 10:42

Снимка:

община Лясковец

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Автор е Георги Георгиев

Книга за своето родно село написа джулюнчанинът Георги Георгиев. Краеведското издание бе представено в родното село на автора, а изявата е в рамките на националните културни дни на 2019 година.  

Заглавието на книгата е „Наша мила родна Джулюница”. Авторът е роден в селото преди седем десетилетия, в момента живее във Варна, но остава все така свързан с корените и със спомените от детството и младежките си години, прекарани в родния край. Дописал е и издал книгата „Футболна и спортна Джулюница”, подготвя и стихосбирка „От Язъ до Гея” – стихове също посветени на Джулюница. 

Книгата „Наша мила родна Джулюница“ е плод на желанието на автора Георги Георгиев за всеобхватна и обобщена история на село Джулюница. В книгата читателят може да се запознае с историческото минало на селото, с богатата му история, от къде идва името му. Обемистият труд разказва и за емблематични местности, за жителите с техния поминък, бит, култура, начин на живот, обичаи, образование, спорт, художници и още много други общочовешки теми. Съвременният читател ще добие представа за сгради, дати и събития, за които днес почти няма кой да разкаже, за занаяти и професии в миналото, за демографското, икономическото, стопанското развитие и промишленото производство, за кооперативното движение и много други. Книгата е компилация от спомени, разкази, исторически факти и фотографии, които авторът грижливо е проучил, издирил и, както сам казва, е подредил „пъзела, наречен Джулюница”, така че да подбере най-същественото от историята на селото. 

Новата история на Джулюница е обемно издание с над 600 страници, с много раздели и подраздели, като за основа авторът използва като изворов материал преди това написани книги – „Живи спомени“ на Георги Калчев, Владимир Давидов – „Джулюница“, Кирил Нейков – „Джулюница. Искри от миналото, жарава за бъдещето“, Иван Стефанов – „Футболна и спортна Джулюница“ и историческите данни за селото на Ангел Дунев и на учителя Димитър Станчев. 

Изданието е реалност и благодарение на финансовата подкрепа на будни и родолюбиви джулюнчани, на Община Лясковец – дарила 600 лв., както и на Културно-просветно сдружение „Клуб Велико Търново“. Книгата се издава, благодарение и на труда на библиотечни специалисти от Регионална библиотека „П. Р. Славейков“, издателство Народна библиотека „П. Р. Славейков“ и печатница „Алианс Принт“ – гр. София.  

За официалното представяне на книгата, освен разбира се авторът Георги Георгиев, присъстваха домакините - кметът на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова, кметът на селото Мариан Точев и Екатерина Москова – председател на читалищното настоятелство в Джулюница, Иван Гранитски – български журналист, поет, редактор, критик, публицист, собственик на издателство „Захари Стоянов“, Стоян Райчевски - български общественик, публицист, политик, историк и етнограф, доц. д-р Калина Иванова – директор на Регионална библиотека „П. Р. Славейков“, спомоществователи, общественици и родолюбиви и горди жители на селото. При представянето на книгата кметът на Общината д-р Гецова се обърна към всички присъстващи с думи на благодарност и пожела успехи на радетелите за българското.  

Преди срещата с автора, всички гости и домакини се събраха на централния площад в Джулюница под звуците на популярни маршове, изпълнени от представителна група на градския духов оркестър на Велико Търново. Приветствие поднесе Иван Гранитски и бяха положени цветя на паметния знак на създателя на „Сладкопойна чучулига” - джулюнският детски поет и учител Цоньо Калчев, една от видните личности с достойно отредено място в книгата. За финал на творческата вечер пък всички чуха любими песни по стихове на поета, изпълнени от читалищната певческа група „Сладкопойна чучулига”.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов