Кметът Даниел Панов и общественици бяха наградени в кампанията „Десет причини да остана в моето Велико Търново“

Мисия

17-09-2019, 17:15

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Изложба с фотографии представи развитието на Велико Търново и облика на града

Изложба с фотографии представи развитието на Велико Търново и облика на града през последните четири години. Експозицията бе част от популярната в цяла България кампания на вестник и агенция „Стандарт“ – „Десет причини да остана в моя град“.

Изображенията, дело на майстори на обектива от Старата столица“, показаха живота във Велико Търново, подобряване на градската среда, на образователната, спортната, социалната и туристическата инфраструктура. Акцент бе поставен върху официалното признаване на града за историческа и духовна столица на България, както и върху големите национални празници, чествания на знакови събития от историята и почитане на паметта на бележити българи, привличащи във Велико Търново хора от цяла България и чужбина. Изложбата бе съпътствана и от церемония за награждаване на общественици, допринесли за развитието на старопрестолния град.

Събитието бе открито от главния редактор на „Стандарт“ Славка Бозукова. Тя подчерта, че Велико Търново е сред градовете, в които положителната промяна е силно изразена, а привлекателността му за млади хора и семейства е мотивирана с много повече от десет причини. Признанието на града за историческа и духовна столица е израз на това, посочи Славка Бозукова и връчи първата грамота в категория „Култура и историческа памет“. Неин носител стана кметът Даниел Панов като представител на инициативния комитет от общественици, внесли в Народното събрание предложението за официалното признание, станало факт в навечерието на 140-годишнината от Търновската конституция.

Даниел Панов благодари на организаторите за инициативата. „Посрещнахме новата учебна година с ръст на учениците, увеличение на първокласниците и с над 100 деца, чиито родители са се завърнали във Велико Търново от чужбина или са дошли от други градове и области. За трета поредна година населението ни се увеличава, а това е знак, че вървим по прав път“, коментира Даниел Панов.

За активната обществена дейност и инициативи в подкрепа на културата и опазването на историческата памет с грамота бе отличен и Инициативен комитет „Сава Муткуров“, представляван от проф. Георги Камарашев.

Церемонията продължи с кратко слово на историка проф. Пламен Павлов, който също е сред основните инициатори за признаването на града за историческа столица. Той припомни за изключителната роля на Търново в процеса на изграждане на държавността след Освобождението.

В категория „Инвестиции“ с грамоти бяха удостоени две от най-утвърдените както в регионален, така и в национален мащаб компании, инвестирали сериозни средства в съвременни производствени бази и имащи голяма роля за икономиката на Велико Търново – „Престиж – 96“ и „Екстрапак“. Грамотите получиха изпълнителите директори Дарина Стоянова и Милен Георгиев.

Много настроение внесоха малчуганите от Детска градина „Здравец“, а веднага след изпълненията последва обявяване на номинациите в категория „Образование“. С грамоти бяха удостоени Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ и ПМГ „Васил Друмев“. Получиха ги ректорът проф. Христо Бонджолов и заместник-директорът Николай Цонев. В раздела „Спорт и здраве“ с призове бяха отличени Спортно училище „Георги Живков“ и основателят на най-голямата доброволческа организация „Търново Рънс“ Калин Василев. „Мечтаех за най-големите градове в света. Посетих ги и осъзнах, че моят град е Велико Търново. Върнах се преди пет години, а оттогава досега съм провел стотици разговори с българи, които са заминали зад граница, но мечтаят да са обратно в Търново за да бъдат с нас“, разказа Калин Василев.

В категория „Сигурност“ с грамоти бяха удостоени Областна дирекция на МВР и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, представлявани от директорите на двете институции – главен комисар Димитър Машов и комисар Красимир Кръстев.  В раздел „Високи технологии“ призът бе за Клуба на програмистите, чийто представител бе Невен Боянов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов