Министър Петков откри Център за настаняване от семеен тип за деца в град Елена

Мисия

18-09-2019, 08:36

Снимка:

МТСП

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Институцията е единствената 24-часова социална услуга за деца в общината

Децата, които са настанени в институции, са намалели съществено. През 2010 г., когато започна процесът на деинституционализация на грижите за деца, техният брой беше над 7500, докато към момента те са около 500. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков при откриването на Център за настаняване от семеен тип за деца в град Елена заедно с кмета на общината Дилян Млъзев.

 

Той посочи, че за по-малко от 10 години институциите за деца в България са намалели от 137 на 23. Закрити са 114 институции. Изведените от тях деца получават грижи и подкрепа в услуги от резидентен тип в общността. Те осигуряват условия, които са близки до семейната среда, разположени са сред жилищните квартали и децата имат възможност да се социализират.

 

В изказването си министър Петков каза още, че през 2010 г. социалните услуги за деца и семейства в общността са били около 240, а сега броят им е над 600. Съгласно пътната карта на актуализирания план за изпълнение на стратегията за деинституционализация се предвижда изграждане на още 112 такива социални услуги. Това се случва благодарение на усилията на правителството, ангажираните специалисти в социалната сфера и местните власти, каза министър Петков.

 

Центърът от семеен тип в Елена е единствената 24-часова социална услуга за деца в общината. В нея в момента живеят 7 деца. От юли центърът е държавно делегирана дейност и получава финансиране от бюджета. Доставчик на социалната услуга е община Елена.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов