Нов апарат за ранна диагностика на рака на гърдата заработи в ДКЦ – I във Велико Търново

Животът

18-09-2019, 12:40

Снимка:

ДКЦ І

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Изследването се извършва чрез термография

Нов апарат за ранна диагностика на рака на гърдата, чрез метода на контактната термография, заработи в „ДКЦ – I Велико Търново”. Използването му е сравнително ново за страната ни, макар в световен мащаб технологията да намира приложение в полето на медицинската диагностика и последващо лечение от над 10 години.
Системата за контактно термографско изследване за рак на гърдата е разработена от полската компания „Braster” и предоставя функционално изображение на конкретния орган - гърдата, чрез т.нар. дермотермален ефект, свързан с по-бързия метаболизъм около огнищни неопластични лезии /туморни образования/. Това явление може да се прояви по повърхността на гърдите, под формата на локални температурни аномалии. Повишеният брой кръвоносни съдове води до повишена температура в зоната, засегната от тумора. С измерване на температурата на отделните тъкани /в случая на гърдата/ и установяването на температурни асиметрии пациента може да бъде насочен към други изследвания – мамагроф, ядрено-магнитен резонанс /ЯМР/ и ехограх, за да се диагностицират рано онкологични заболявания. Новият апарат на „ДКЦ – I Велико Търново” е много удобен за профилактика извън болничното заведение, защото е компактен и за разлика от мамографа и ЯМР липсва лъчево натоварване. Това го прави подходящ за приложение дори при деца, бременни, хора с някои заболявания, за които рентгеновото облъчване е противопоказно, както и за жени с импланти в гърдите.
Макар и рядко, ракът на млечната жлеза се среща и при мъже, затова профилът на потенциалните пациенти не включва само представителките на нежния пол.
Системата „Braster” се състои от устройство за снемане на термографско изображение на гърдата /установява и най-малки промени от 3 мм/, както и от мобилно приложение, чрез което се извършва изследването. Това не отнема повече от 15-20 минути. Медицинският специалист, използващ системата, има създаден акаунт, в който се регистрират пациентите и се отчитат направените изследвания. Доказано е, че комбинацията от „Braster” и мамография повишава прецизността в диагностицирането на рака на гърдата до 96%, а комбинацията от „Braster” и ехография увеличава с 300 % точността на ехографското изследване.
Термографското изследване на всеки пациент се обработва от автоматичен софтуер. При отсъствие на регистрирана патология, резултатите се получават в акаунта на медицинския специалист до 5 минути, а при съмнение за наличие на патология, системата изисква попълване на допълнителни данни за пациента и термографските снимки се преглеждат допълнително от квалифициран рентгенолог. При това положение резултатът след изследването се получава в системата за срок до 48 часа.

Използването на термографията е сравнително нов метод за страната ни и към този момент не се покрива от здравноосигурителната каса. В „ДКЦ – I Велико Търново” то се извършва в кабинет 226 от доказания професионалист със завиден опит медицинска сестра Ваня Бакалова и струва 60 лв.
Диагностика с апарата от ново поколение за ранно откриване на рак на млечната жлеза може да направи всеки пациент на лечебното заведение, като за улеснение би могъл да запише час за контактна термография на тел. 062 62 19 60.
Точните термографски показатели позволяват навременно насочване на пациентите за други изследвания - мамографски, ултразвукови или биопсия. При своевременно и правилно диагностициране ракът на гърдата е почти на 100% лечим, ако се открие в най-ранна фаза. Средногодишно в България новодиагностицираните пациенти с карцином на млечната жлеза са около 4 хиляди. При ¼ от тях изходът от болестта е летален заради диагностициране в късен стадий или заради вида на туморните клетки /силно агресивни/.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов