Гимназията по туризъм се включи в Европейските дни на наследството

Мисия

21-09-2019, 11:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Възпитаниците провеждат пешеходни турове „Възраждане“ и „140 години Търновска конституция“

Гимназията по туризъм „Д-р Васил Берон“ се включи в „Европейските дни на наследството“, които са до края на месец септември.   Възпитаниците на училището провеждат  пешеходни турове на тема  „Възраждане“ и „140 години Търновска конституция“.  Екскурзоводи са учениците от XI „в” клас, специалност „Туристическа анимация“. В два дни Кристиян Сергев, Диамира Кирилова, Радослав Кирилов, Наталия Янкова, Гергана Терзиева, Деян Иванов и Александър Георгиев ще представят културно-историческото наследство на Старопрестолен Търнов пред своите съученици от осмите класове.

Бъдещите професионалисти в туризма провеждат „Европейските дни на наследството“ съвместно с Европейския информационния център Европа директно – Велико Търново.

Движението „Европейски дни на наследството“ се заражда във Франция през 80-те години на ХХ век чрез инициативата “Дни на отворените врати”.

От 1991г. „Европейските дни на наследството“ се превръщат в съвместна дейност на Съвета на Европа и Европейския съюз и се провеждат в почти всички европейски страни под мотото “Европа, общо наследство”.

България се включва в инициативата през 1999 година, като за всяка година националната тема е различна. Общоевропейските чествания през 2019г. са обединени в темата „Изкуства и развлечение“.

Дните се организират под егидата на  Министерството на културата. Негови партньори са Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта и Националният институт за паметниците на културата.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов