Инж. Даниел Панов: Независимостта успява, защото нашите предци са имали свобода в мислите и делата си

Мисия

22-09-2019, 08:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Празничен поздрав от кмета на община Велико Търново

Уважаеми великотърновци,

Уважаеми гости на Историческата и духовна столица на България,

 

На 22 септември 1908 година българският народ отново доказва, че от свободата по-висше благо няма.

 

Нашите предци смело, силно, решително и гордо изричат на висок глас, че сами ще ръководят България – и във вътрешните дела, и във външната политика, че не ще търпят и позволят чужда воля и интереси да определят тяхното бъдеще.

 

Обявяването на Независимостта на България е сред най-големите български постижения – и общонародно, и държавническо. Неслучайно този звезден миг в нашата история се случва в Търново, на свети места за всеки българин – църквата „Свети Четиридесет мъченици“ и крепостта Царевец.

Цар Фердинанд и премиерът Малинов, в пълен синхрон с целокупния български народ юридически легитимират свободата. Постигната е мечтата на Апостола Левски, Ботев, Раковски, Каравелов, Хаджи Димитър, Стефан Караджата, на поколения български възрожденци, милеещи за свободна и обединена България. А Царство България е тази суверенна държава, която преди векове мъдро са ръководили славните Асеневци.

 

Независимостта успява, защото нашите предци са имали най-важното – свобода в мислите и делата си. Те смело следват своите идеали, а България е над личните интереси, над партийните страсти, над всичко.

Затова преди 111 години камбаните в Търновград бият празнично, хората се прегръщат щастливи по улиците. Всеки един човек – от ученика до генерала и министъра, е убеден, че България е независима, че свободата е най-ценният идеал. И това е най-важният урок, на който Независимостта ни учи.

 

Когато има единство, когато има справедлива, общобългарска кауза, когато сме свободни духом, тогава няма невъзможни неща. Свобода, Съединение, Сила – това са ключовите думи! Това е урокът от историята, в който ние всички трябва да вникнем. Това е истинската, съдържателната визия за бъдещето на Велико Търново, на всеки български град, на България!

 

Честит празник!

Честити 111 години Независима България!

 

Даниел Панов

Кмет на Велико Търново

 

 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)