Министри, депутати и общественици се черкуваха в храма „Свети 40 мъченици”

Мисия

22-09-2019, 09:10

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Велико Търново е домакин на националните чествания по повод 111 години независима България

Със Света литургия, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий, започнаха националните чествания за независимостта на България, чиито домакин е Велико Търново. В църквата „Свети 40 мъченици” дойдоха министрите на туризма Николина Ангелкова, на транспорта Росен Желазков и на културата Боил Банов. Сред гостите са депутати от Великотърновския избирателен район, областният управител проф. Любомира Попова, председателят на общинския съвет Венцислав Спирдонов, кметът на старата столица инж. Даниел Панов, общински съветници, ректорите на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и на Националния военен университет „Васил Левски“, представители на институции.

„Тук – в църквата, строена от великия цар Иван Асен II, чувството на национална гордост е особено силно. В едно се преплитат миналото, настоящето и високо вдигнатият поглед към бъдещето. Независимостта е сред онези велики достижения на нашия народ, които ни дават сила, зареждат ни и ни мотивират. Честит празник!” – поздрави гражданите по случай 111 години независима България инж. Даниел Панов.

Митрополит Григорий отслужи и водосвет и поръси бойното знаме на НВУ „Васил Левски”, както и знамената на държавни институции, учебни заведения и неправителствени организации.

От храма „Свети 40 мъченици” празнично шествие ще отведе гостите на хълма Царевец, където ще се състои военен ритуал по издигане на националното знаме на Република България и ще се поднесат официалните слова.

Празничната програма включва шоу-спектакъл в центъра на Велико Търново на участниците в ХІІІ Международен фестивал на военните  оркестри, екскурзоводски тур „По стъпките на българската държавност” и фолклорен концерт на Николина Чакардъкова.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов