111 балона с цветовете на трибагреника полетяха над Царевец

Мисия

22-09-2019, 11:17

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Даниел Панов : Нека бъдещето на децата бъде каузата, която ни обединява

Манифестът, с който е обявена независимостта на България, прозвуча от хълма Царевец днес 111 години след акта на държавност – едно от великите достижения на нашия народ. Велико Търново посрещна като домакин на националните чествания министрите на туризма Николина Ангелкова, на енергетиката Теменужка Петкова, на транспорта Росен Желязков и на културата Боил Банов; депутати от Великотърновския избирателен район, областният управител проф. Любомира Попова, председателят на общинския съвет Венцислав Спирдонов, кметът на старата столица инж. Даниел Панов, общински съветници, ректорите на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и на Националния военен университет „Васил Левски“, представители на институции.

 

„Слава, гордост, чест и достойнство. Българска и търновска. Тези чувства, които всеки от нас днес изпитва, са много силни, не могат да се опишат с думи. И винаги ще бъде така, докато има българи по нашата земя. Преди 111 години нашият народ променя Европа и оставя великите сили безмълвни. И това става в Търновград. Нашите предци смело, силно, решително и гордо изричат на висок глад, че сами ще ръководят своята държава, че не ще търпят и позволят чужда воля да определя тяхното бъдеще. Те заявяват, че от свободата по-висше благо няма.

Търново, най-българският град по своя дух, става символ на това велико достижение. Независимостта успява, защото нашите предци са имали най-важното – свобода в мислите и делата си. Те смело следват своите идеали, а благото на отечеството е над техните лични и партийни интереси. Днес живеем в свободна и равноправна държава и пред нас са заветите на предците и мъдростта им. Независимостта успява, защото царят и  правителството действат в синхрон с народа. Нека бъдем искрени родолюбци като предците си, нека бъдем достойни техни наследници и бъдещето на нашите деца бъде каузата, която ни обединява.” – каза в официалното си слово на историческия хълм кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов.

 

Поздравителни адреси жителите на старата българска столица получиха  от президента Румен Радев, от министър – председателя Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, посланици и представители на институции.

 

111 балона в цветовете на родния трибагреник полетяха над Царевец. Гости и жители на града положиха цветя на Пирамидата на Независимостта на историческия хълм и на паметника „Майка България” в центъра на старата българска столица.

 

Празничната програма във Велико Търново днес продължава с шоу-спектакъл в центъра на Велико Търново на участниците в ХІІІ Международен фестивал на военните  оркестри, екскурзоводски тур „По стъпките на българската държавност” и фолклорен концерт на Николина Чакардъкова, която, заедно с кмета Панов, ще поведат Голямото търновско хоро.
Строеви хватки с оръжие ще покаже Представителната част на НВУ „Васил Левски” от 19 ч. на площад „Цар Асен І”. Половин час по-късно е тържествената проверка, а от 20,15 ч. ще бъде излъчен аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов