Теменужка Петкова: Либерализацията на пазара няма да оскъпи електроенергията

Мисия

22-09-2019, 13:19

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Министърът на енергетиката участва в честванията на независимостта във Велико Търново

Не се очаква поскъпване на електроенергията за домакинствата след пълната либерализация на електроенергийния пазар. Към нея се очаква да се върви през следващия регулаторен период. Това коментира във Велико Търново министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която се включи в националните чествания по повод 111 години от независимостта на България. 

Министър Петкова обясни, че в цената на електроенергията, сега регулирана, постепенно ще се вкарва малка част, която е на цената на пазара. В момента Комисията за енергийно и водно регулиране изцяло контролира цената за битовите потребители и за малкия бизнес, който е присъединен към мрежи ниско напрежение.

„Целта на пълната либерализация е всеки един потребител да може да избира доставчика си, да има конкуренция. А това означава по-добри условия и по-добри цени”, коментира още министър Теменужка Петкова. Тя припомни, че през миналата година е направено възможното всички производители на електроенергия да излязат на свободния пазар. До сега те я продаваха на преференциални цени и се изкупуваше от Националната електрическа компания. Вече я предлагат на свободния пазар и това е една от първите основни стъпки към пълната либерализация на електроенергийния пазар у нас.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов