Близо 40 пожара в сухи треви са гасили за седмица огнеборците в Търновско

Животът

22-09-2019, 13:57

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

От 1500 до 6000 лв. е глобата за палене на стърнище

Близо 40 пожара в сухи треви са гасили през изминалата седмица огнеборците в област Велико Търново. Само през последното денонощие огнищата са били 6 – сред тях запалени растителни отпадъци в царевичен блок в павликенското село Стамболово и горящи сухи треви в с. Бутово, при които едва не е изпепелена къща.

 

Над 1 500 декара земеделски земи са опожарени за денонощие, съобщават от ДФ "Земеделие". От фонда уточняват, че само за денонощие в дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР са постъпили сигнали за 17 палежи на стърнища. Дежурните констатират, че въпреки забраните за палене на нивите, земеделските стопани продължават да прочистват сухата растителност от площите чрез подпалването й.

 

Фонд „Земеделие” напомня, че паленето на стърнища е забранено и подобни действия се санкционират. Съгласно Закона за опазване на земеделските земи глобата за първо нарушение е от 1500 до 6000 лв., а при повторно е от 2000 до 12 000 лв.

Изгарянето на стърнища е нарушаване на основно изискване за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние, което е част от изискванията за кръстосано съответствие и задължително условие за получаване на субсидиите по директните плащания в пълен размер.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов