Агенцията за устойчиво енергийно развитие съветва как да намалим разходите

Животът

23-09-2019, 11:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Вижте какви хитрини да използваме

След шока от изравнителните сметки за парно за някои от клиентите на топлофикациите в страната дойде ред отново да си спомним, че зимата е неизбежна, а с нея и по-високите енергийни разходи, които трябва да предвидим в семейния бюджет. 

Експерти от Агенцията за устойчиво енергийно развитие /АУЕР/ и от платформата за енергийно спестяване за домакинствата и бизнеса, цитирани от БТА, припомниха за това как да намалим разходното перо за ток и парно, което по оценки на статистиката е средно около 18 на сто в семейната хазна.

Експерти от Агенцията смятат, че ориентировъчно възвращаемостта на вложенията например за подобряване изолацията на подове, стени, тавани, врати и прозорци е 10-15 години, за подмяна на отоплителните уреди с по-ефективни - радиатори, котли, климатици, термопомпи и т.н. - 5-7 години, а при подмяна на битови уреди и лампи със съответните уреди с по-висок клас на енергийна ефективност и с подходящ размер и капацитет, отговарящ на реалните нужди – възвръщаемост идва между 2-4 години.

Подобряването на енергийната ефективност е процес, който не бива да се прави без предварителен анализ на текущото състояние, независимо дали става дума за еднофамилна или многофамилна жилищна сграда или жилище, напомня инж. Ренета Борисова, основател и съавтор на платформата за енергийно спестяване за домакинствата и бизнеса. Ако за едно жилище са препоръчителни едни енергоспестяващи мерки, то за друго те може да се окажат неподходящи и дори да имат обратен ефект, посочи експертът. Според нея е задължително преди да се заемем с подобряване на енергийната ефективност да потърсим мнението на специалист.

От Агенцията напомнят, че има действия за подобряване на енергийната ефективност, които не изискват допълнителни разходи и те са валидни както за еднофамилни, така и за многофамилни жилищни сгради. Например напълно достатъчно е да поддържаме температура 20-21 градуса в жилището през отоплителния период. Всеки градус повече в отопляваните помещения означава 5-6 процента допълнителен разход на енергия за отопление. Един час преди лягане можем да намалим температурата в помещението до 15 градуса - добра температура за сън. Ако не ползваме помещението за по-дълъг период от време (дни, седмици), трябва да поддържаме не повече от 6-7 градуса - колкото да предпазим отоплителната инсталация от замръзване, напомнят от Агенцията. Не трябва да покриваме радиаторите с ламперии, предмети, дрехи, пердета, а отопляваните помещения трябва да се проветряват за кратко и интензивно - 5-10 минути, с отворени прозорци (при условие, че няма система за изкуствена вентилация). През отоплителния период, когато се стъмни, спускаме щорите на прозорците, а през деня ги вдигаме, за да пропускаме слънчевите лъчи.

През лятото е добре да избягваме ненужна работа на кондиционерите за охлаждане на въздуха и да използваме максимално естествената вентилация и засенчване с навеси, щори.

С добре топлоизолираното жилище, качествена дограма и ефективна отоплителна инсталация може да се спестят до 50 процента от разходите за отопление, показват разчетите на специалиста.

Използването на smart home системи за управление на енергията в дома през смартфона като: интелигентни термо вентили за радиатори, конвектори и подово отопление, "умни" контакти за управление на електроуреди, релета за задвижване на щори, релета за димиране на осветлението, датчици за отворен прозорец, движение и осветеност и др. не само подобряват комфорта, но и помагат за намаляване на разходите за отопление, охлаждане и осветление.

Инж. Ренета Борисова препоръчва да подменим осветлението в домовете ни с LED, а всички битови електроуреди, които са по-стари от 10 години, да бъдат заменени с нови енергоефективни от най-висок клас. Например само от замяната на стар 15-годишен хладилник с нов с енергоефективен клас A+++ може да се реализира до 70 на сто икономия на електроенергия.

Според инж. Ренета Борисова, основател и съавтор на платформата за енергийно спестяване за домакинствата и бизнеса, наблюдава се тенденция домакинствата в България все повече да търсят възможности за оптимизация на разходите за отопление и топла вода, които все още са съществено перо от семейния бюджет. Нараства и интересът към Smart технологиите и използването на възобновяеми енергийни източници за производство на електроенергия и топла вода, което преди десетина години беше недостъпно за повечето домакинства. Все повече се осъзнава и фактът, че старите битови електроуреди изразходват много електроенергия и следва да бъдат подменени с нови енергоефективни.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов