Мартин Митов: Професия арборист

Велико Търново Лайф

23-09-2019, 13:00

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Той спасява дърветата тогава, когато друг е безсилен

Мартин Митов е арборист. Тази така известна професия в страни като Германия и САЩ, у нас, за съжаление, все още няма такава популярност. Мартин и хора като него се грижат за дърветата в градска среда. Той знае кога и как е правилно да подкастриш едно дърво, как да се грижиш за него. Там, където не могат да достигнат кранове и вишки, идва ред на Мартин и колегите му. Само преди няколко дни те почистиха крепостта Царевец от врастнали се в скалите дървета.

 

„Професията ни е доста опасна. Познанията по алпинизъм са от жизнено важно значение – трябва да познаваш въжетата, възлите и съединяващите устройства.” – обяснява Мартин, който преди арборизма, 10 години е бил алпинист. Сега вечер чете дендрология и ботаника, за да е на ниво в професията, която практикува от 2 години. За познанията по гъбите по дърветата, които са много важни, му полага приятел англичанин, арборист от 32 години – Антъни Крофт.

 

Най-голямата грешка, която се допуска спрямо дърветата в градска среда, са неправилните срезове, твърди Мартин. Когато искате да премахнете клон, най-добре потърсете арборист – той знае колко да отнеме от клона и кога е подходящото време за подобна манипулация. Защото един неправилен срез, например, при наслон над 25 см, дървото не може да зарастне и в него постоянно влизат болести и гъби. Така може да рискуваме цялото дърво.

 

Брезата не е дърво за градски условия, твърди Мартин. Тя не може да понесе мръсотията, който се създава от наситения трафик. Най-подходящ вид за град като Велико Търново, според, арбориста, е чинарът. Той расте бързо, има големи листа и прави хубава сянка, а и не са податливи толкова много на болести, до които води градската среда.

 

У нас сертифицираните арбористи са около 15 души и са организирани в своя професионална асоциация. Арбористите на Велико Търново може да откриете в интернет и фейсбук https://www.facebook.com/arbohard/ , както и на телефон 0876-099-048.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов