Десетки хиляди празнуваха Независимостта във Велико Търново - velikotarnovo.utre.bg

Десетки хиляди празнуваха Независимостта във Велико Търново

23 септември 2019, 18:17 | Мария Христова
  • Снимка:
    община Велико Търново

Вечерта завърши с аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“

Десетки хиляди жители на Велико Търново и посетители от цяла България и чужбина съпреживяха 111-годишнината от обявяването на Независимостта. Старата столица бе център на националните чествания, а наситената с разнообразни събития програма акумулира огромен интерес.

Кулминационната част започна с Голямото търновско хоро, което се изви от площад „Майка България” чак до улица „Стефан Стамболов”. Заедно с хората в традиционните фолклорни танци се включи и кметът Даниел Панов, който бе със синовете си. За доброто настроение се погрижиха обичаната народна певица Николина Чакърдъкова и Неврокопският танцов ансамбъл.

Във вечерните часове на площад „Цар Асен I” ротите на Националния военен университет „Васил Левски“ изпълниха майсторски строеви хватки с оръжие, последва тържествена заря проверка.

В словото си кметът на Велико Търново Даниел Панов припомни за значимостта на Независимостта като изключително държавническо, но и общобългарско постижение, символ на единството между цар, правителство и народ. Панов подчерта и централната роля, която историческата столица Търново заема в изграждането и утвърждаването на Третата българска държава.

„Наш дълг към предците ни е да възпитаваме в дух на искрено родолюбие децата и младите хора. Това е мисия пред всеки един от нас. Силният български дух, знанията за миналото и за делата на предците ни, вярата, разбирателството и обединението от каузата България винаги са били наша движеща сила”, акцентира Даниел Панов.

Вечерта завърши с прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, атрактивно съчетана с празнични илюминации.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета