Над хиляда души са чакащите за трансплантация на жизненоважни органи към днешна дата

Животът

25-09-2019, 17:57

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

ИАМН отчете ефективни срещи в донорските бази, както и работна среща с координаторите от цялата страна във Велико Търново

Над хиляда души са чакащите за трансплантация на жизненоважни органи към 24 септември тази година. 1033 от тях са на опашка за бъбрек, 43 - за сърце, 51 - за черен дроб и 18 - за бял дроб. Статистиката изнесоха от Изпълнителна агенция Медицински надзор (ИАМН) по време на работна среща между пациентски организации, ангажирани към донорството и трансплантациите и ръководството на институцията, представлявано от изпълнителния директор г-н Росен Иванов.

Според данните, донорските ситуации в периода 1 април- 24 септември т.г. включват 16 извършени трансплантации на бъбрек. Извършени са 6 трансплантации на черен дроб у нас и 2 в Европейския съюз по линия на Евротрансплант. Други две трансплантации на сърце са извършени в България и една в Европейския съюз. 4 бели дроба са изпратени в ЕС, съобщават още от ИАМН. 

Пациентски организации „Заедно с теб“ дадоха конструктивни предложения на работната среща като оцениха положително дейностите на ресорната агенция в последните 6 месеца.  

Директорът на ИАМН - Росен Иванов запозна присъстващите с  дейностите по подписването на споразумение за сътрудничество за трансплантации между България и IT портала ФОЕДУС, където членуват 11 страни от Европейския съюз. Целта на платформата, финансирана от Европейската комисия, е ефективен обмен и търсене на органи за нуждаещи се.

Като основен проблем за работа на пациентските организации бе посочена липсата на санитарен самолет. Това лишава България от възможността да участва активно в международния обмен и търсене на органи за нуждаещите се. Очаква се да се страната ни да кандидатства по проекти за закупуване. Затова и от пациентските организации апелират към Министерския съвет да бъде осигурена нужната за момента техника.

Пациентски организации "Заедно с теб" смятат, че  изпращането на органи в ЕС по линията Евротрансплант, когато в България не може да се осъществи трансплантация, е позитивно решение на проблема. По този начин българските пациенти ще могат да се възползват от европейската мрежа.

ИАМН отчете ефективни срещи в донорските бази, както и работна среща с координаторите от цялата страна във Велико Търново. В тях активно участват и млади лекари-координатори, заявили желание да съдействат.

Екипът на ИАМН представи и подробен план за отбелязване на Европейския ден на донорството - 12 октомври. Някои от основните събития са пресконференция на Министерството на здравеопазването, пресконференция на МЗ и пациентски организации, отбелязване на деня с близки на дарилите органи в Народния театър „Иван Вазов“ с театрално представление, маратон за трансплантирани пациенти в софийския маратон,  закачване на листенца на дървото на живота във ВМА, представяне на донорската карта от министър Кирил Ананиев, изложба, Кръгла маса по темите в Народно събрание, флашмоб на ученици от 9 музикални училища, които ще свирят в един и същи час едно и също произведение, лекции и истински истории, разказани от трансплантирани пациенти. 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)