Бляскави премиери в програмата на CineLibri Велико Търново - velikotarnovo.utre.bg

Бляскави премиери в програмата на CineLibri Велико Търново

26 септември 2019, 10:14 | Мария Христова
  • Снимка:
    организатори

Южнокорейският шедьовър „Изпепеляване” ще даде старт на фестивала на 5 октомври

От 5 до 20 октомври 2019 г. България ще празнува по-добрата литература и нейните най-виртуозни превъплъщения на големия екран! Петото, юбилейно издание на единствения кино-литературен фестивал CineLibri ще се проведе в София и още седем града в страната - Велико Търново, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Търговище и Стара Загора, под мотото „Петото измерение”.

Кината Палас и Кинополис са домакин на CineLibri Велико Търново. Южнокорейският шедьовър „Изпепеляване” (39 награди и над 120 номинации!), адаптация по разказ от прекрасния сборник „Изчезването на слона” на Харуки Мураками, ще даде старт на фестивала на 5 октомври от 19:00 ч. в Кинополис.

Копродукцията на Италия, Белгия и Франция „5 е съвършеното число” също ще бъде излъчена в старопрестолния град – това е стилен, ироничен и изключително забавен криминален трилър, адаптация по култовия комикс на Игор Тувери, който събира на екран две от най-ярките звезди на съвременното италианско кино – Тони Сервило и Валерия Голино. Програмата включва прожекции и на още една мащабна продукция – новия филм на Роман Полански „Офицер и шпионин”, спечелил Голямата награда на журито във Венеция и награда FIPRESCI! В тази брилянтна историческа драма за „аферата Драйфус” участват едни от най-даровитите актьори на съвременното френско кино: Жан Дюжарден, Луи Гарел, Мелвил Пупо, Матю Алмарик. Партнира им съпругата на Полански - Еманюел Сене.

„Не се надявам на нищо, не се страхувам от нищо, аз съм свободен.” Това е Никос Казандзакис! Зрителите ще го разпознаят в едноименния филм на режисьора Янис Смарагдис, създаден по мотиви от автобиографичния роман „Рапорт пред Ел Греко”. Не е за изпускане и филмът „Сирано”, който се уповава на истинската история на „бащата” на Сирано дьо Бержерак – Едмон Ростан. Прожекцията във Велико Търново е на 19 октомври в Кинополис. Програмата включва и новия филм на режисьора  Даниел Алфредсон „Смъртта на един автор”. Бен Кингсли изпълнява главна роля в този зашеметяващ трилър за вина и отмъщение, вдъхновен от сборника с разкази и новели Intrigo на Хокан Несер, един от знаковите криминални автори на Швеция. Зрителите на Велико Търново ще могат да се насладят и на ексцентричната скандинавска комедия „Брит-Мари беше тук” по романа на Фредрик Бакман.

В програмата на CineLibri Велико Търново присъстват още: новият филм на прочутия френски кинорежисьор и сценарист Беноа Жако - „Казанова, последна любов”, вдъхновен от „История на моя живот” на Джакомо Казанова; елегантната мистерия „Загадката Анри Пик” по романа на Давид Фоенкинос; „Клер Дарлинг” по романа на Линда Рътлидж „Последната дворна разпродажба на Фейт Бас Дарлинг” с Катрин Деньов; българският филм „Снимка с Юки” по разказ на Мирослав Пенков. С трепет се очаква и екранизацията по романа на Роберт Зееталер „Продавачът на вестници и цигари” - светла, сърцераздирателна история за нравственото и емоционално съзряване на един младеж и неговото приятелство със Зигмунд Фройд по време на нацистката окупация на Виена. Прожекцията е на 11 октомври от 19:00 ч. в Кинополис. Секцията с документални филми обхваща шведския филм „Мъжът, който си играеше с огъня”, посветен на автора на култовата поредица „Милениум” Стиг Ларшон, и разтърсващата продукция „Чернобилска молитва” по книгата на Светлана Алексиевич.

Пълната програма ще бъде обявена на страниците на кино Палас и Кинополис във Велико Търново.  Можете да закупите билети на място от касите на кината и онлайн. Цена на билетите: 8/6 лв. за пенсионери и студенти. Присъединете се към събитието във фейсбук!

CineLibri 2019 се провежда с подкрепата на Столична програма „Култура”, Национален фонд „Култура”, Национален филмов център, фонд „Култура” на Община Варна, Община Бургас, Община Габрово, Община Велико Търново.

 

 

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета