ГЕРБ – Свищов сигнализира прокуратурата за злоупотреби при събирането на подписи за издигане на независим кандидат

Животът

26-09-2019, 15:29

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Нарушенията, за които сигнализира д-р Кирилов, се състоят в подправяне на данни в списъците с избиратели

Сигнал до Районна прокуратура – Свищов изпрати общинският ръководител на ПП ГЕРБ д-р Кристиян Кирилов. Сигналът е във връзка с подадени в Общинската избирателна комисия документи за регистрация на независим кандидат за кмет и получена информация за злоупотреби, извършени при събиране на подписката за издигането му.

Нарушенията, за които сигнализира д-р Кирилов, се състоят в подправяне на данни в списъците с избиратели, подкрепящи независимия кандидат.  Манипулираните списъци са били предоставени на ОИК от инициативния комитет, който организира издигане на кандидатурата на Никола Терзиев.

Съгласно изборните правила, право да посочват и регистрират независим кандидат за кмет в градовете с до 50 000 жители, какъвто е Свищов, имат най-малко 500 избиратели от общината. На основание чл.418, ал.2 от Изборния кодекс и Решение № 645-МИ/22.08.2019г. на Централната избирателна комисия, Териториалното звено на ГРАО е извършило проверка на данните от списък на избиратели, подкрепящи  регистрацията в ОИК  на независимия кандидат за кмет на Община Свищов.

От проверката се установява, че от представените в списъка общо 737 броя избиратели, коректните записи, установени от ГРАО, са едва 491. Поради недостигът на 9 гласа е депозиран нов списък с 19 лица, за които няма данни как са събирани и дали това са действителни гласове.

Вносителят на сигнала д-р Кирилов обаче съобщава за достигнали до него сведения за подправяни данни /подписи/ на лица от списъка с избиратели, подкрепящи регистрацията в ОИК.

Едно от тези лица е жител на с. Ореш, който фигурира в подписката, но твърди, че не се е подписвал. В допълнение, в списъка с избиратели, подкрепящи кандидатурата, депозиран от инициативния комитет, има подписани починали хора, информация за които вносителят на сигнала е предоставил на прокуратурата.

Един от вписаните покойници например е жена, която о години живее в Гърция, като неотдавна е починала там, без изобщо да се е прибирала в България.

Според вносителя на сигнала, очевидно са налице множество злоупотреби с данните на хора.

„Като общински ръководител на ПП ГЕРБ – Свищов съм загрижен за законосъобразното провеждане на местните избори в нашата община, като именно тези фалшификации в изборните списъци сриват доверието на съгражданите ни в изборния процес“, се посочва в в сигнала. В него д-р Кирилов моли компетентните органи да извършат подробна проверка по случая, за да не се допусне провеждането на незаконосъобразни избори.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)