С контейнери за стари дрехи и текстил Велико Търново насърчава рециклирането

Мисия

27-09-2019, 13:48

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Подобен род системи съществува от години в повечето европейски държави

Пет контейнера за оползотворяване на ненужни дрехи и други текстилни материали са поставени експериментално във Велико Търново, за да бъде насърчено рециклирането. Старата столица се включва в проекта TexCycle, който е насочен към опазване на околната среда, но и към създаване на удобство за хората. Инициативата е на общината и на специализирана в сферата на оползотворяването на текстилни отпадъци фирма.

Събирането, транспортирането и последващото приложение на този топ смет се извършват за сметка на компанията, без да се заплаща нищо от страна на общината и данъкоплатците. Подобен род системи съществува от години в повечето европейски държави. С изграждането на подобна система Община Велико Търново дава възможност на гражданите да покажат своята екологична отговорност и да се освободят от своите ненужни дрехи в синхрон с добрите европейски практики.

Тестовата фаза на проекта продължава един месец, а предвид гражданската активност броят на контейнерите за стари дрехи може да бъде увеличен.

Понастоящем съдовете за текстил са разположени в центъра на града – до входовете на парковете „Дружба“ /ул. „Козлодуй/ и „Марно поле“, а също в кварталите „Картала“ /на автобусното обръщало/, „Бузлуджа“ /в района на кварталния пазар/ и „Колю Фичето“ /до северния вход на Мол Велико Търново/. Те са обозначени с надпис „Дрехи и обувки“, като в тях могат да бъдат поставяни още чанти, колани и домашен текстил.

С инициативата Велико Търново прилага стратегиите на Европейския съюз относно управлението на отпадъци и функционирането на кръгова икономика. Повече информация е налична на сайта www.texcycle.bg, както и в социалните мрежи.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов