Десислава Танева: Предстоят структурни и организационни промени в БАБХ

Животът

27-09-2019, 18:47

Снимка:

Министерство на земеделието

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Министърът на земеделието се срещна с производители от региона

В Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ предстоят сериозни структурни и организационни промени. Освобождаването на досегашният й председател Дамян Илиев е началото на тези промени. Това заяви днес министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в Лясковец, където се срещна със земеделски производители.

„Всичко в БАБХ ще бъде регламентирано с нормативна уредба като ветеринарно- медицинска дейност, здравеопазване на животните и храните. Д-р Дамян Илиев като експерт, повярвайте ми, е един от хората, които имат влияние в България и света“, коментира Танева.

 

Тя отрече да има разформироване на агенцията по храните, а до края на годината ще има обществено обсъждане на предложението от министерството промени. В края на септември приключват новите нива на биосигурност за стопанствата, които отглеждат свине. Наредба 44, предстоят промени, срокът за това е 1 октомври, а на 1 ноември всички актове ще са готови Предвид темата на деня, която беше, че това е тотално провалена мярка, да - оказа се, че тя е с най- много нарушения, но те не са тотално или значително повече отколкото има регистрирани нарушения в други държави. Общо 6600 са стопаните, които произвеждат биологична продукция в България.

"И в крайна сметка на ниво Европейски съвет все още нямаме договорена многогодишна финансова рамка. По предварителният проект по Програмата за развитие на селските райони /ПРСР / ще имаме намаление 15% , по втори стълб- директните плащания , почти няма да имаме намаления. Макар и с намален бюджет, общините остават бенефециенти. Тук има няколко подтеми в посока, което общините желаят, едното е МИГ-овете - там има възможност по голям бюджет да се управлява. Втората подтема е демаркацията между нашата програма – ПРСР и „Региони в растеж“. Тоест - кои общини ще останат в обхвата на селската програма и кои могат да бъдат допустим бенефециент по ОППР. Водим прегорови , търсим възможности, въпреки намалението на този бюджет, това да не повлияе на подкрепата на селските райони.

Тя посочи че още не се знае дали отново ще има мярка за финансиране за къщи за гости през следващия програмен период 2021- 2027" ,подчерта Танева. Министърът на земеделието информира още, че 15 бенефециенти по мярката за финансиране на къщи за гости са предадени на прокуратурата и че през следващия програмен период се очаква бюджетът на Програмата за развитие на селските райони да бъде намален с 15%. "Предвид темата на деня, която беше, че това е тотално провалена мярка, да - оказа се, че тя е с най- много нарушения, но те не са тотално или значително повече отколкото има регистрирани нарушения в други държави. За следващия програмен период 2021- 2027 все още не е ясно дали тази мярка ще е включена в селската програма. Предадохме всичко на прокуратурата. Това са 15 или 17 бенефециенти, на които след нашите проверки следва субсидията им да стане на 100 процента изискуема", изтъква министър Танева.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов