Днес е Международен ден на правото да знам - velikotarnovo.utre.bg

Днес е Международен ден на правото да знам

28 септември 2019, 09:00 | Мария Христова
  • Снимка:
    pixabay.com

Той се отбелязва за седми път у нас

Международният ден на правото да знам се отбелязва за седми път в България днес, а организатор е Програма Достъп до информация. Идеята е да бъдат поощрявани граждани, неправителствени организации, журналисти и медии да упражняват правото си да търсят информация, а също така и институциите, изпълняващи задълженията си по Закона за достъп до обществена информация да създават позитивни практики в това отношение.

От 26-28 септември 2002 година в София се проведе международна работна среща на тема: "Прилагане на законодателството за достъп до информация. Съдебни практики". В нея взеха участие представители на неправителствени организации, работещи в областта на достъпа до информация от 15 страни - Албания, Армения, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Индия, Латвия, Македония, Мексико, Молдова, Румъния, Словакия, САЩ, Унгария и Южна Африка, а също така, представители на международни организации, работещи в тази област. На последния ден от срещата - 28 септември, беше учредена Международна мрежа на застъпниците за свобода на информацията (Freedom of Information Advocates Network).

Членовете на новоучредената мрежа приеха меморандум за целите и начина на нейната работа. С цел утвърждаването и популяризирането на стандартите в областта на свободата на информация членовете на мрежата решиха да отбелязват 28 септември като Международен ден на правото да знам.

Международният ден на правото да знам се отбелязва в 30 страни по света.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета