На 1 октомври започват часовете по професионално ориентиране в търновските училища

Мисия

28-09-2019, 12:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Първият изнесен урок е за духа на местната възрожденска архитектура

С изнесен урок на 1 октомври стартира дейност „Кариерно ориентиране” към Центъра за подкрепа на личностното развитие – Общински детски комплекс Велико Търново”. Темата на лекцията е „Духът на търновската възрожденска архитектура – макетите на Леон Филипов”, съобщи кариерният консултант Даниела Марова. Тя ще започне от 15,00 часа в Музей „Възраждане и Учредително събрание”. Сградостроителството през епохата ще представи доц. Светла Атанасова, главен уредник в Регионалния исторически музей. На събитието ще присъстват ученици от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел  Попов”, поканени са  и представители на всички институции в града.

По традиция срещата на кариерните консултанти с учениците започва от ОУ „Христо Ботев”, като идеята е през тази учебна година да бъдат обхванати всички деца от първи до  седми клас. „Целта ни е да ги запознаем с повече професии в ранна възраст и да им дадем възможност те да намерят правилния професионален път. Паралелно с това продължаваме индивидуалните консултации с учениците на прага на избора – в VII и  XI – XII клас”, обясни Марова. По думите й консултантите могат по специална методика да тестват способностите на всеки желаещ и въз основа на резултатите младежите да вземат решение в кое училище или университет да продължат образованието си.

Работата с деца в риск, застрашени от отпадане от системата на просветата –  ще бъде друг важен акцент в работата на кариерните консултанти през учебната 2019/20 година.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов