Експертен екип в БАБХ изготвя новите изисквания за нивата на биосигурност

Животът

29-09-2019, 15:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Това съобщи министър Десислава Танева на среща със земеделски производители в търновско

„Близо 16 млн. лв. са одобрените разходи по проекти от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020), които ще влязат като инвестиции в община Лясковец. Към момента по приключени частни и публични проекти на територията на общината са изплатени над 5 млн. лв.” Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на церемонията по откриване на обновената сграда на Народно читалище ,,Напредък-1870” в гр. Лясковец.
Модернизацията е осъществена по проект „Ремонт и обновяване на читалище „Напредък - 1870” на стойност 380 546 лв. С европейското финансиране е извършен ремонт на посетителския салон, сцената, прилежащите помещения в читалищната сграда, както и закупуването на осветителна и озвучителна техника.
Министър Танева изрази увереност, че новия програмен период на ПРСР ще даде възможност на общините да продължат да подобряват средата на живот, инвестирайки в материалната си база.
По време на посещението си в Лясковец, Десислава Танева се срещна със земеделски производители. Тя запозна стопаните с обстановката в страната във връзка със заболяването Африканска чума по свинете. ,,Експертен екип в БАБХ изготвя новите изисквания за нивата на биосигурност в трите категории стопанства, отглеждащи свине. Очаква се в началото на месец октомври да бъдат готови предложенията за изменения в Закона за ветеринарномедицинската дейност и Наредба 44“, обясни Танева. Тя бе категорична, че отглеждането на прасета ще става единствено в условията на биосигурност. По думите й, за личните стопанства се предвижда облекчена регистрация, като в тях ще е допустимо отглеждане до три прасета, само за угояване и лични нужди. За фамилните ферми, които включват развъдна дейност, мерките за биосигурност са значително по-високи.
Министърът на земеделието посочи, че по Програмата за развитие на селските райони предстои да бъдат отворени целеви
приеми. Мерките ще бъдат насочени към инвестиции, свързани с допълнителна превенция на стопанствата и преодоляване на последствията от африканската чума и други заболявания по животните, включително повишаване на биосигурността.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)