Калпав водопровод отново влоши водоподаването в община Свищов - velikotarnovo.utre.bg

Калпав водопровод отново влоши водоподаването в община Свищов

29 септември 2019, 16:26 | Мария Христова
  • Снимка:
    pixabay.com

Няма да има режим на водата, успокояват от ВиК

В.и.д. кмет на община Свищов Анелия Димитрова, началникът на Район Свищов към «Вик Йовковци» Румен Линев и инж. Росен Трифонов – ръководител на отдел «Логистика» във «Вик Йовковци»  дадоха извънредна пресконференция във връзка със зачестилите аварии и лошото качество на водата.

Началникът на Район Свищов Румен Линев обясни, че причината за основния проблем, свързан с лошото водоподаване в Свищов е авария на довеждащия водопровод, който е изграден през 2008 година и все още е в гаранция. Спукването на въпросния водопровод и загубата на 5-6 хиляди кубика вода, е това, което е довело до влошаване на водоподаването, а маловодието на кладенците в село Вардим и повишената консумация на вода по време на трите празнични дни допълнително е спомогнало за задълбочаване на проблема. Румен Линев подчерта, че няма да има режим на водата и няма опасност градът да остане без вода. Има вариант за справяне с проблема и ВиК дружеството не е в безизходица. «Заедно с община Свищов ще вземем необходимите мерки, за обезпечаване на гражданите с вода», категоричен бе той.

Инж. Росен Трифонов потвъди, че през почивните дни екипите на «Вик Йовковци»  не са спирали да работят и отстраняват аварии. «Имаме и друго решение, с което се надяваме до 10-12 дни да се отстрани проблема, но до тогава  ще има зони с по-ниско налягане и по-малко вода. За сега положението е овладяно.», каза още той.

Инж. Трифонов подчерта, че община Свищов е завела дело срещу фирмата – изпълнител, за некачественото изпълнение на проекта за изграждане на довеждащия водопровод, а ВиК дружеството, като оператор на територията на Общината от 2017 година, е отказало да приеме обекта, тъй като е в гаранция и е изключително компрометиран. При всяко отстраняване на авария, възниква следваща, а основната причина е некачествени материали и некачествено изпълнение на проекта.

За справянето с текущия проблем представителите на «Вик Йовковци» обясниха, ще че включат допълнителна мощност от един кладенец, който не е използван от няколко години, но за това е необходимо технологично време да се изчерпи водата и да се направи анализ на качествата ѝ. Ще бъде включен в употреба и един стар водопровод, който също трябва да се ревизира и за това ще са необходими 10-12 дни. Те успокоиха жителите на Свищов, че водата, която в момента тече по водопреносната мрежа, макар да е замътена, не е с влошено качество и могат да бъдат спокойни, че е обеззаразена и се контролира редовно от «Вик Йовковци» и РЗИ – Велико Търново. Всички мерки, които е трябвало да бъдат взети са взети.

Относно глобаното решение на проблема, те бяха категорични, че е необходима цялостна подмяна на «новия» довеждащ водопровод, който беше официално открит през 2010 година и за който Общината връща заем в размер на 2 млн. лв., а държавата е финансирала с още два.

Към момента вода за град Свищов се подава от стария довеждащ водопровод, а «новият» е неизползваем.

В заключение в.и.д. кмет на община Свищов Анелия Димитрова обобщи, че общинското ръководство е предприело адекватни мерки за справяне с проблема.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета