Днес е Световен ден на музиката, на поезията, възрастните хора и вегетарианците

Животът

01-10-2019, 07:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Поздравете празнуващите и новия месец

Първи октомври е един много специален ден от годината. Един църковен и много светски празници са в този първи ден от чисто новия месец.

Световният ден на музиката има вече 45-годишна история и се отбелязва на 1 октомври по инициатива на ЮНЕСКО в 120 страни. Празникът се провежда за първи път през 1974 г. по решение на Международния съвет по музика към организацията. През 1980 г., по повод 700-годишнината от рождението на св. Йоан Кукузел, денят 1 октомври е обявен и за Празник на българските певци и музиканти. Това е ден, който трябва да напомни за мястото на музиката в живота на хората и ролята й за духовното ни извисяване. Музиката е универсален и международен език, а според последните проучвания във Великобритания и Финландия децата възприемат по-лесно музиката, отколкото човешката реч. Доказано е също, че колкото повече музика слушат децата, толкова повече се усмихват, а класическата музика има уникално въздействие върху емоционалното и интелектуално развитие на бебетата. Музиката е едно от най-хубавите неща на този свят. Музиката е универсален език за малки и големи. Тя съпровожда най-щастливите и най–тъжни мигове от нашия живот.

Първи октомври се отбелязва и като Международен ден на възрастните хора. Празникът е учреден с решение на Общото събрание на ООН през 1990 година. Целта е да се повиши вниманието към проблемите на възрастните хора и да се отдаде почит към техния принос за обществото.

На 1 октомври е и Световният ден на вегетарианството – учреден през 1977 г. с решение на световния конгрес на вегетарианците във Великобритания по инициатива на Северноамериканската организация на вегетарианците.

Първи октомври е и българският ден на поезията, празник на Академията на Министерство на вътрешните работи, ден на Застрахователя, професионален празник на зенитно-ракетните войски. В Япония пък, денят е Национален празник на кафето.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)