Зам.-министър Русинова: Скоро хората без дигитални умения ще бъдат маргинализирани в обществото

Мисия

02-10-2019, 14:11

Снимка:

ВТУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Великотърновският университет днес беше домакин на лекция от цикъла „MASTЕRCLASS WORK 4.0“

Великотърновският университет днес беше домакин на лекция от цикъла „MASTЕRCLASS WORK 4.0“. В нея участие взеха проф. д-р Христо Бонджолов, ректор на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“; д-р Пламен Димитров, президент на КНСБ; г-жа Карина Ангелиева, заместник-министър на образованието и науката; г-жа Зорница Русинова, заместник-министър на труда и социалната политика; преподаватели и студенти.
Целта на тази лекции е да бъдат обсъдени предизвикателствата, които поставя дигитализацията пред пазара на труда. Цели професии изчезват и се появяват нови, а в същото време всички млади хора преживяват прехода от студентската скамейка до работното си място. Този преход може да се бъде фатален на фона на бързо променящите се технологии, които са на път да изместят човека в някои сфери на пазара на труда. Това бяха само част от темите, обсъдени по време на лекцията.


Непрекъснато променящият се пазар на труда е във фокуса на социалното министерство от доста години, а предизвикателствата са сериозни не само в България, заяви г-жа Русинова. Ще са нужни не само подготвени хора за новите и променящите се професии, но и хора с достатъчно гъвкави знания и умения, за да могат бързо да се адаптират от едно място на друго. „Почти няма работно място, което да не изпитва нужда от човек с някакви цифрови умения. Скоро хората в обществото, които нямат цифрови или дигитални умения, ще бъдат маргинализирани. След не повече от 2 години данъчна декларация няма да може да се подава по друг, освен по електронен път. Същото следва и в други публични услуги.”, обобщи Русинова.

 

Половин милиард лева ще бъдат насочени към мащабни дигитални обучения, съобщи днес във ВТУ зам.-министърът на труда и социалната политика. Водят се преговори с Европейската комисия голяма част от средствата за новия програмен период на Европейския социален фонд да бъдат насочени към програми за обучение. Очакванията са, че Министерството на труда и социалната политика ще може да договори общо 4 млрд. лева.  

 

Срещата в препълнената 321 аудитория на Ректората на Великотърновския университет завърши с оживена дискусия след зададени въпроси от страна на студентите и преподавателите, както и с обещания за нова лекция от цикъла „MASTЕRCLASS WORK 4.0“.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов