Удостоиха актрисата Лина Ковачева с почетния знак на читалище "Надежда"

Мисия

04-10-2019, 20:08

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Сцената на културната институция ще бъде възстановена

Именитата актриса и почетен гражданин на Велико Търново Лина Ковачева днес бе удостоена с почетния знак на читалище "Надежда". Културната институция отбелязва 150 години от създаването си с изложба, посветена на театралното дело, започнало в Старата столица именно от тук.

Възстановяване, реставрация и адаптация на сцената на Читалище „Надежда 1869“ е сред основните приоритети на кандидат-кмета на Велико Търново за трети мандат Даниел Панов, заяви той по време на проявата.

„Проектът за реставрация на сцената на читалището вече е внесен в Министерството на културата. Водил съм разговори с министър Боил Банов за важността на този проект най-вече на навременната му реализация. Читалище „Надежда 1869“ е национално богатство. Вече 150 години културното средище поддържа българския дух, тук са заседавали три Велики народни събрания, тук се е родил лозунгът на българската държавност „Съединението прави силата“. Читалището е символ на Велико Търново и на българщината“, коментира Панов.

Даниел Панов е председател и на инициативния комитет за честванията на 150-годишнината от основаването на Читалище „Надежда 1869“, част от програмата на които бе и изложбата за театралното дело в старопрестолния град. Кадри от театрални постановки и оригинални сценични костюми от фонда на МДТ „Константин Кисимов“ привлякоха силен обществен интерес.

Даниел Панов благодари на читалищното настоятелство с председател арх. Донка Колева, на читалищните дейци и на великотърновските артисти. „Заедно утвърждаваме доброто име на Велико Търново, българската култура и изкуство у нас и по света. Сигурен съм, че това ще продължи и занапред“, обърна се към аудиторията Панов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов