Кино-фестивалът Cinelibri започва днес във Велико Търново - velikotarnovo.utre.bg

Кино-фестивалът Cinelibri започва днес във Велико Търново

05 октомври 2019, 12:12 | Мария Христова
  • Снимка:
    организатори

Вижте филмите, които предлага кино-литературната магия

От днес до 20 октомври старата столица домакинства кино-фестивала Cinelibri.

Тази година #петотоизмерение на феста пренася Велико Търново в света на кино-литературната магия. Гледайте "Офицер и шпионин" - новият филм на Роман Полански, директно след Венеция, разберете може ли Казанова да обича наистина, опознайте непознатия Никос Казандзакис и още...
От днес до 20 октомври в Кинополис, Велико Търново, ще може да видите:

5 октомври, 19:00 ч. Изпепеляване

 

Джонг-Су попада на момиче, което някога е живяло в неговия квартал. Девойката го моли да се грижи за котката й, докато тя е на пътешествие из Африка. Когато се връща от екзотичния континент, го запознава с Бен, мистериозен мъж, когото е срещнала там. Той им разкрива своето тайно хоби…

 

Награди и номинации: 39 награди и 121 номинации, включително:

2018 Награда FIPRESCI и номинация за „Златна палма” от филмовия фестивал в Кан

2018 Награда Vulcain за арт директора Джум-хи Шин от филмовия фестивал в Кан

2018 Гран При на журито и номинации за Asia Pacific Screen Award за най-добър филм и най-добър сценарий

2018 Азиатска филмова награда за най-добър режисьор

2018 Номинации за Азиатска филмова награда за най-добър филм, най-добър актьор, дебютант, най-добър сценарий, операторска работа, дизайн на продукцията и звук

2018 Награда „Гранд Бел” за най-добър филм от Grand Bell Awards, Южна Корея

2018 Награда LAFCA на Асоциацията на филмовите критици в Лос Анджелис за най-добър чуждоезичен филм и най-добър актьор в поддържаща роля

 

 


6 октомври, 19:00 ч. Офицер и шпионин

 

Шпионаж и държавна конспирация се преплитат в този исторически трилър, екранизация по романа на Робърт Харис. Филмът е посветен на аферата „Драйфус”, която разтърсва френското общество и изтиква на повърхността много скрити дотогава процеси. В центъра на политическия скандал стоят обвиненията в държавна измяна срещу младия артилерийски офицер от еврейски произход Алфред Драйфус. През 1894 г. капитан Драйфус е несправедливо обвинен и осъден на доживотен затвор на Дяволския остров.

 

Награди и номинации:

2019 Номинация за „Златен лъв” за най-добър филм от кинофестивала във Венеция

2019 Голямата награда на журито във Венеция и награда FIPRESCI

 


7 октомври, 19:00 ч. Чернобилска молитва

 

Този филм не се занимава с Чернобил, а със света на Чернобил, за който знаем твърде малко. Свидетелствата на очевидците обаче са оцелели: учени, учители, двойки, деца… Те разказват за живота си преди Чернобил, а после и за катастрофата. Техните гласове създават дълга, страховита, но необходима молитва, която отеква силно и насърчава критичността към статуквото.

„Чернобилска молитва” е изключително вълнуващо поетично пътешествие, което изследва връзката между трагедията и трайната любов през историите на онези, чиито съдби са били дълбоко повлияни от ядрената авария в „Чернобил”. Изключителната визуална мощ на филма и новаторският, експериментален подход са красноречиви за творческата свобода и потенциала, които документалното кино носи”.

 

Награди и номинации:

Награда за най-добър документален филм от Международния филмов фестивал в Минеаполис 2016

 


8 октомври, 19:00 ч. 5 е съвършеното число

 

Действието се развива през 70-те години по тесните сиви улици на дивия Неапол. Пепино льо Чичеро е опитен наемен убиец, който обича да прекарва времето си в риболов със сина си Нино. След смъртта на Нино обаче той ще бъде принуден да обърне поглед към бурното си минало и към нещата, които са били най-важни за него… В този нетърпеливо очакван европейски филм Тони Сервило и Валерия Голино изпълняват блестящо главните роли, а авторът застава зад камерата за първи път.

 

Награди и номинации:

Филмът е включен в конкурсната програма „Хоризонти” на 76-ия кинофестивал във Венеция

 


9 октомври, 19:00 ч. Казанова, последна любов

 

През осемнадесети век Казанова, известен с вкуса си към забавлението и играта, пристига в Лондон, където е изпратен в изгнание. В този град, за който той не знае нищо, се среща няколко пъти с млада куртизанка, г-ца Шарпийон, която го привлича до такава степен, че да забрави за други жени. Казанова е готово да направи всичко, за да постигне целта си, но г-ца Шарпийон винаги го избягва под най-различни предлози. Тя отправя предизвикателство към него да я обича по начина, който й харесва…

 


10 октомври, 19:00 ч. Интриго: убийството на един автор

 

Малка отворена лодка пори бурните вълни край холандското крайбрежие. Няколко дни по-късно, когато вятърът утихва, разбитите останки от лодката са намерени на няколко километра на юг. Междувременно в Стокхолм Давид получава известие от своя издател, че е пристигнал ръкопис от прочутия писател Гермунд Райн. Давид е превел по-ранните произведения на Райн и пръв получава възможност да работи по новата творба на писателя. Пристигналият ръкопис е оригинал и е придружен от писмо, в което се казва, че при никакви обстоятелства книгата не трябва да се отпечатва на езика, на който е написана… Миналото ще нахлуе с гръм и трясък, вината ще се смеси с отмъщение, а фикцията на Гермунд Райн ще стане реалност.

 

 


11 октомври, 19:00 ч. Продавачът на вестници и цигари

 

Филмът е адаптация по едноименния бестселър на Роберт Зееталер, третия немскоезичен писател след Гюнтер Грас и Петер Щам, познат у нас с романа си „Цял един живот”. „Търговецът на тютюн” е нежна, сърцераздирателна история за един млад мъж и неговото приятелство със Зигмунд Фройд по време на нацистката окупация на Виена. Резултатът напомня за „Големите надежди” на Чарлс Дикенс и за противоречивия шедьовър „Четецът”, адаптация по романа на Бернхард Шлинк.

 

Награди и номинации:

2019 Номинации за Австралийска филмова награда за най-добра актриса в поддържаща роля (Регина Фриш), най-добър актьор в поддържаща роля (Йоханес Криш), дизайн на костюми и най-добра музика

 

 


12 октомври, 19:00 ч. Казандзакис

 

Големият гръцки писател Никос Казандзакис казва, че животът му се определя от неговите пътешествия и мечти. Филмът е вдъхновен от тези слова. Сюжетът се уповава на автобиографичния роман „Рапорт пред Ел Греко“ и проследява местата, които бележат развитието на писателя – островите Крит и Егина, Берлин и Виена, Русия и Франция. Гръцкият дух, закърмен от велики идеали, присъства тук с цялата си интензивност и мощ. Свобода, устрем, творчество, крепки приятелства, динамика… Всички тези елементи се сливат в непреодолимо усещане за ведрост и сърдечност, което ще ви накара да се почувствате по-свободни. „Не се надявам на нищо, не се страхувам от нищо, аз съм свободен.” Това е Казандзакис!

 

Награди и номинации:

2018 Награда Голд Реми за най-добра музика и за операторско майсторство

2018 Голямата награда Гран Реми за режисьора Янис Смарагдис

2018 Номинации Голд Реми за най-добра актриса (Марина Калогиру) и най-добър актьор (Тодорис Атеридис)

2018 Отличие за актьора Одисеас Папаспильопулос от Асоциацията на филмовите критици в Хюстън

 

 


13 октомври, 19:00 ч. Офицер и шпионин

 

Шпионаж и държавна конспирация се преплитат в този исторически трилър, екранизация по романа на Робърт Харис. Филмът е посветен на аферата „Драйфус”, която разтърсва френското общество и изтиква на повърхността много скрити дотогава процеси. В центъра на политическия скандал стоят обвиненията в държавна измяна срещу младия артилерийски офицер от еврейски произход Алфред Драйфус. През 1894 г. капитан Драйфус е несправедливо обвинен и осъден на доживотен затвор на Дяволския остров.

 

Награди и номинации:

2019 Номинация за „Златен лъв” за най-добър филм от кинофестивала във Венеция

2019 Голямата награда на журито във Венеция и награда FIPRESCI

 


14 октомври, 19:00 ч. Мистерията Анри Пик

 

Една редакторка открива роман, който според нея е шедьовър, в специална библиотека. Там се съхраняват само ръкописи, отхвърлени от издателите. Въпросният шедьовър е подписан от Анри Пик, майстор на пици от Бретан, починал две години по-рано. Оказва се, че вдовицата му не знае нищо – нито за романа, нито за интересите на Анри в областта на литературата.

 

 


15 октомври, 19:00 ч. Клер Дарлинг

 

Катрин Деньов и дъщеря ѝ Киара Мастрояни играят майка и дъщеря в тази семейна драма, която е емоционална и ексцентрична като главната си героиня. Вече наближаваща края на своя живот, Клер спонтанно решава да разпродаде вещите си. Всеки предмет изкарва на повърхността спомени от многоцветния ѝ живот. Обезпокоена от поведението на майка си, дъщерята на Клер се връща у дома, но това завръщане води след себе си бремето на миналото.

 

Награди и номинации:

Номинация за награда Dragon от филмовия фестивал в Гьотеборг

 

 

 


16 октомври, 19:00 ч. Стиг Ларшон: Мъжът, който си играеше с огъня

 

Документален филм за автора на трилогията „Милениум” Стиг Ларшон и проактивната му позиция по отношение на формите на съпротива срещу десните екстремисти и неонацистите. Борбата му с тях се превръща в обсесия с фатални последствия.

 

Награди и номинации:

2019 Номинация за Голямата награда на журито на филмовия фестивал в Сънданс

 

 

 


17 октомври, 19:00 ч. Снимка с Юки

 

Българин и японка се срещат в Канада, където и двамата водят имигрантски живот, влюбват се един в друг и се женят. Те искат да имат дете и заминават за България, за да започнат инвитро процедури. В едно село двамата стават участници в трагичен инцидент, който отнема живота на дете. Вече нищо не може да бъде същото.

 

 

 


18 октомври, 19:00 ч. Брит-Мари беше тук

 

Брит-Мари е 63-годишна, току-що е загърбила 40-годишен брак и дълъг живот като съпруга и домакиня. Като се има предвид славата й на заядлива пасивно-агресивна лелка, бъдещата й работа в малкия град Борг ще се окаже доста предизвикателна. Борг има една-едничка гордост в лицето на младия футболен отбор, а работата на Брит-Мари е да обучава момчетата… И това е само началото на едно пътешествие, изпълнено с битки и предизвикателства, с топлина и любов.

 

 


19 октомври, 19:00 ч. Сирано

 

Декември 1897, Париж. Едмон Ростан още не е навършил трийсет, но вече има две деца и много тревоги. Не е написал нищо в продължение на две години. Обзет от отчаяние, той предлага на великия Констан Кокулен нова пиеса, героична комедия в стихове, по случай празниците. Проблемът е само един – че пиесата още не е написана. Пренебрегвайки капризите на разни актриси, претенциите на корсиканските си продуценти, ревността на съпругата си, историите за сърдечните трепети на най-добрия си приятел и липсата на ентусиазъм у всички около себе си, Едмон започва да пише въпросната пиеса, макар че никой не му вярва. Заглавието е „Сирано дьо Бержерак”.

 

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета