В Свищов се проведе третото ежегодно издание «Есенен фермерски пазар»

Животът

07-10-2019, 11:57

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

То беше под надслов «Изберете здравословната храна!»

Катедра «Аграрна икономика» при Стопанска академия «Д. А. Ценов», със съдействието на община Свищов, Българска асоциация «Биопродукти» и Фондация за околна среда и земеделие организираха третото ежегодно издание на «ЕСЕНЕН ФЕРМЕРСКИ ПАЗАР – СВИЩОВ». Изложението се проведе под надслов «Изберете здравословната храна!» и в него взеха участие десетки био производители на здравословна българска храна от региона.

На официалното откриване, пред сградата на община Свищов, ръководителят на катедра «Аграрна икономика» при СА «Д. А. Ценов» доц. д-р Марина Николова приветства всички присъстващи. Тя сподели, че проектът цели да подкрепи малките производители, като популяризира дейността им и се надява фермерските пазари да се превърнат в традиция, която ще отговаря на съвременните нужди на обществото от здравословна и екологично чиста храна. Тя благодари на своите колеги и всички спомоществователи, за реализирането на изложението, като изрази радостта си, че сред производителите има бивши студенти на Стопанска академия, които доказват своите знания в реална практическа среда. «Те са нашата гордост», каза още тя.

Приветствени слова към присъстващите отправиха и в.и.д. кмет на община Свищов Анелия Димитрова, заместник-ректорът на Стопанска академия проф. д-р  Марияна Божинова, председателят на Българска асоциация «Биопродукти» Албена Симеонова и Пепо Петров – изпълнителен директор на Фондация за околна среда и земеделие.

В своите  думи г-жа Анелия Димитрова пожела този празник на плодородието в Свищов във времето да се надгражда, да се развива и по-често да се провежда, за да могат жителите на Свищов да се докоснат до висококачествени, автентични и традиционни български продукти.  В този ред на мисли председателят на Българска асоциация «Биопродукти» Албена Симеонова сподели, че през тази година Асоциацията навършва 10 години и се радва, че хората все по-често избират българският биопродукт, защото е вкусен и здравословен. Тя добави, че преди 10 години Българска асоциация «Биопродукти»  е започнала своята дейност с 25 биофермери, а сега са близо 7 хиляди.

         След официалната част фермерският пазар продължи с традиционни български хора в изпълнение на ДЮТА «Дунавска младост» към ПБНЧ «Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856», към които с радост се пресъединиха и жителите на града.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов