Kaufland България и WIND2WIN продължават турнето на филма „Море на вятъра“ и през октомври

Животът

08-10-2019, 12:58

Снимка:

Кауфланд България

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Документалната лента за замърсяването на Черно море с пластмаса може днес да бъде видяна в Пловдив

Документалният филм „Море на вятъра“ с генерален партньор Kaufland България ще бъде показан до края на октомври в Пловдив, София, Велико Търново, Русе, Трявна и Шумен като част от националното турне на лентата за пластмасовото замърсяване в Черно море.

Жителите и гостите на Пловдив ще могат да видят лентата в Wunderbær - Hills Beer Bar & Shop днес от 20 часа. Това е втората прожекция на филма в града след неговата премиера на 27 септември в LUCKY Дом на киното.

„Море на вятъра“ разказва за уиндсърф предизвикателството с кауза за чисто Черно море WIND2WIN на сърфистите Илияна Стоилова и Йоан Колев от сърф училище “Акаша”. С подкрепата на Kaufland България през септември миналата година те прекосиха скоростно с уиндсърфове източната ни граница с Черно море, изминавайки 300 км по вода, заедно с двама морски биолози, за да изследват състоянието на крайбрежните морски води и да привлекат общественото внимание към замърсяването на морето с пластмаса. 

Компанията застана рамо до рамо със сърфистите като техен съмишленик в борбата срещу пластмасовото замърсяване, каквато политика Kaufland България последователно води. Заедно с Илияна и Йоан компанията предложи и няколко лесни стъпки, чрез които всеки може да допринесе за ограничаване на пластмасата при пазаруване. Редом със сърфистите доброволци от Kaufland България се включиха в инициативата „Да изчистим България“ и чистиха плаж Камчия за каузата "Черно море, свободно от пластмаса".

До края на октомври „Море на вятъра“ ще бъде показан премиерно в Трявна на 10 октомври (галерия „Гъбенски“), във Велико Търново на 11 октомври в читалище „Искра“, в Шумен на 12 октомври в „Младежка сфера“, както и на 30 октомври в Русе в залата на Националното училище по изкуства „Проф. Веселин Стоянов“. 

В 30 минути „Море на вятъра“ проследява стъпка по стъпка рекордното постижение на двамата уиндсърфисти, като поставя фокус върху социалната значимост на инициативата. Филмът е продуциран от Remove Remove Productions и Beardfrost Productions. Неговата премиера се състоя в началото на август в Бургас като част от четвъртото издание на престижния Burgas International Film Fest. Последваха прожекции в Созопол, Царево, Синеморец, Поморие, Приморско, Крапец, на къмпинг „Градина“, по време на фестивала на безмоторното летене „Въздухария“ в Сопот, в Wake Park Варна, в Дом на киното в София, в Пловдив - LUCKY Дом на киното, и като част от селекцията на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs в столицата. 

Kaufland България подкрепи инициативата WIND2WIN с кауза „Черно море, свободно от пластмаса“ в рамките на своята политика за борба срещу замърсяването с пластмаса. Още от 2013 г. компанията не използва твърди пластмасови микрочастици при създаването и производството на собствените си козметични, санитарни и хигиенни марки продукти. Kaufland се е ангажирала до 2025-а да намали пластмасата с най-малко 20%, а пластмасовите опаковки на собствените марки продукти да са 100% рециклируеми. Плановете са до края на 2019 г. компанията целенасочено да изключи от асортимента си определени артикули от пластмаса и да ги замени с техни устойчиви алтернативи.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов