Амалипе: Не вярвайте на лъжливите слухове, че социални работници и полицаи ще отведат децата ви!

Животът

08-10-2019, 18:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Резултат от действията на обявилите срещу Стратегията е отсъствието на хиляди деца от училище, казват от Амалипе

Центърът за етническа толерантност Амалипе днес излезе с позиция относно създаденото напрежение в някои български училища, свързано с фалшиви слухове за отнемане на деца от родителите им.

„С оглед на това, че училища от мрежата на Център Амалипе алармират за течащите тревожни процеси още от четвъртък и тъй като заплахата се отнася до десетки училища и хиляди ученици и родители с които работим, представители на организацията  бяха на терен в Сливен още в понеделник  и участваха  в усилията за  успокояване на родителите. Център за междуетнически диалог и толерантност Амалипе  призовава ромските родители както и  децата:

Не вярвайте на лъжливите слухове, че  социални работници  и полицаи  ще отведат децата ви от училище или  от вашите домове! По закон извеждането на дете от семейството става единствено след решение на съда  и то само при  тежки обстоятелства, които застрашават живота на детето. Не е вярно, че Стратегията за закрила на детето предвижда промяна в тази насока. Не е вярно, че ще бъдат отнемани децата,  ако едно семейство няма брак или децата не са припознати от бащата. Вярвайте на вашите учители и образователни медиатори, които няма да позволят децата ви да бъдат взети. Ние, като организация, също обещаваме, че ще се ангажираме с този проблем. Ние не сме безразлични към страховете на хората. За нас е много е важно децата да са в училище и да получат качествено образование.

Призоваваме училищата от мрежата „Всеки ученик ще бъде отличник“,  както и от всички други училища,  дори тези, в които няма подобна истерия сред родителите, незабавно да проведат разговори с родителите  и да обяснят, че истерията е напълно излишна и необоснована.

Призоваваме образователните медиатори, да предприемат незабавни разговори с родители  и да им обяснят, да не се поддават на провокации и фалшиви новини.

Призоваваме Министерство на образованието и науката, Министерство на труда и социалната политика и Министерство на вътрешните работи да направят всичко възможно да намалят тази истерия сред родителите.

Призоваваме всички онези, които се обявяваха против Стратегията, тъй като резултат от техните действия е, че хиляди деца спряха да ходят на училище.“ – се казва в позицията на Центъра за етническа толерантност Амалипе.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов