Президентът на International Inner Wheel избра Велико Търново за първото си посещение у нас

Животът

09-10-2019, 11:30

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Филис Чартър събира над 100 участнички в обучителен семинар на Дистрикт 248 България

Президентът на International Inner Wheel  /Интернешънъл Инър Уийл/, г-жа Филис  Чартър, ще бъде официален гост на годишния обучителен семинар на Дистрикт 248 България  на 12-ти октомври, събота в град Велико Търново – хотел „Севастократор“ – Арбанаси.

Пред повече от 100 участнички  във  форума, г-жа Чартър ще представи своята визия за развитие на организацията през 2019/2020, под мотото: “Заедно можем!“.   

Дистрикт 248 България има 26 клуба в цялата страна. Президент на Дистрикта за 2019/2020 година е проф. Снежанка Тишева от Инър Уийл Клуб (ИУК) - Плевен. 

Инър Уийл (ИУ) е една от най-големите доброволни международни женски организации в света със статут на неправителствена организация, която има представители в ООН в Женева, Ню Йорк и Виена. В ИУ членуват повече от 110 000 жени от над 100 страни по целия свят, обединени от идеите за лична служба в помощ на обществото, насърчаване на приятелството и подпомагане на международното разбирателство. Началото на организацията е поставено в Манчестър, Великобритания на 10-ти януари 1924 г. от съпруги на членове на местния Ротари клуб. Годишнината от тази среща се чества като рожден ден на ИУ и до сега. Постепенно се създават ИУ клубове в целия свят. Решението за обединяването им в международна организация идва в края на 60-те години на 20-ти век.  Първият ИУ клуб в България е създаден на 7 юни 1997 г. в град Пловдив с президент-основател г-жа Майя Чаушева. Българският  Дистрикт е записан в ИИУ с номер 248. Той обединява 9 клуба от  Варна,  Видин,   Добрич,  Казанлък, Пловдив,  Стара Загора,  Шумен,   Ямбол и  Хасково. Дистрикт 248 България започва да функционира през 2004/2005 година, като за първи Чеърмен е избрана г-жа Марина Корновска от ИУ клуб Варна.

Обучителният семинар за всички новоизбрани клубни ръководства се провежда ежегодно. За пръв път той се организира  във Велико Търново. В града няма  клуб на Инър Уийл, но мястото за форума не е избрано случайно. Тук е Старата столица на България,  тук е обявена българската Независимост, тук е сърцето на българската история, която дамите от Дистрикт 248 България, искат да представят пред Президента на ИИУ, г-жа Филис  Чартър.

По време на семинара, който ще продължи през целия съботен следобед, ще бъдат представени националните проекти, по които работи Инър Уийл България – „Антидрога“ и „Чети – Дари!“. Ще се дискутират и идеите за нови проекти на 26-те клуба в цялата страна.

Форумът се открива в 13:00 часа. Програмата предвижда обучение на новоизбраните ръководства на клубовете, което ще се проведе в дискусионен формат „Кръгла маса“ с модератори от  изпълнителния комитет на Дистрикт 248 България.

Това е първото официално посещение на Г-жа Чартър като Президент на ИИУ в България. Преди семинара във гр. Велико Търново, ще бъде посрещната от клуба  на  Чеърмен проф. Снежанка Тишева в гр. Плевен. След Старата столица,  Президентът на ИИУ ще посети клубовете в градовете Казанлък, Стара Загора и София.. 

Посещението на г-жа Филис  Чартър не е първата визита на Президент на Интернешънъл Инър Уийл у нас. През 2017-та година на форум в гр. Пловдив бе посрещната д-р Капила Гупта, през 2016-та година - г-жа Шарлот де Вос, а през далечната 2000 година - г-жа Вивиън Болтън.              

Г-жа Филис  Чартър пристига във Велико Търново на 11-ти октомври и ще отпътува на 13-ти октомври. Тя ще има среща с Изпълнителния комитет на Дистрикт 248 България и Дистрикт Гуверньора на  Ротари Интернешънъл за Дистрикт 2482 България, г-н Митко Минев от Ротари клуб – Велико Търново, който се очаква  да присъства на  официалната вечеря след приключване на обучителния семинар.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов