Със 174 000 лв. финансират удължаването на социален проект в община Елена

Мисия

09-10-2019, 15:49

Снимка:

община Елена

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

При проектните дейности бяха разкрити 5 социални услуги за деца от уязвими групи и техните семейства

Проектът BG05М9ОР001-2.004-0015 „Услуги за ранно детско развитие в община Елена”, процедура BG05M9OP001-2.004 „Услуги за ранно детско развитие“, общината реализира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Проектът стартира от 23 юни 2016 г. и трябваше да приключи до края на тази година. Децата от община Елена на възраст от 0 до 7 години получиха възможност за предоставяне на специализирани услуги за ранно детско развитие за още една година.

Допълнителното споразумение към Административния договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ между Община Елена и Министерство на труда и социалната политика, с което срокът за изпълнение на проекта се удължи до 31.12.2020 г., беше сключено в началото на този месец. Със споразумението, освен продължителността, се осигури и необходимото допълнително финансиране за обезпечаване на дейностите в размер на 174 000 лв. С тези средства бюджетът на проекта става 588 733 лв.

При изпълнение на проектните дейности бяха разкрити 5 социални услуги за деца от уязвими групи и техните семейства, администрирани от Центъра за ранна интервенция на уврежданията, който функционира на първия етаж на ученическото общежитие на СУ „Иван Момчилов" в град Елена. Специалистите работят в посока превенция на социалното изключване и намаляване на бедността сред децата чрез инвестиции в ранното детско развитие и чрез подкрепа за дейността на интегрираните услуги, включително на деца с увреждания, техните семейства, както и бъдещи родители. Интересът на потребителите към предлаганите услуги е огромен, а постигнатите резултати са повече от добри.

От началото на проекта до края на месец септември 2019 г. подкрепа са получили общо 336 деца и техните семейства, а 104 от тях са настоящи потребители. За реализирането на дейностите са разкрити 21 работни места и са назначени експерти. С потребителите работят различни специалисти в медико-социалната сфера – социални работници, педиатър, медицинска сестра, специален педагог, психолог, рехабилитатор, логопед, стоматолог, гинеколог, акушерка, юрист и др. Услугите се предоставят напълно безплатно и са свързани с ранно откриване на уврежданията при деца до 7 години, индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания или специални потребности, развиване на родителски умения и семейно консултиране, психологическа подкрепа, подобряване на достъпа до здравеопазване и здравна детска консултация, летни занимания за бъдещи първокласници. През тригодишния период на реализация на проекта, през месеците юли и август, се организираха летни групи в помощ на бъдещите ученици.   До момента за постъпването им в първи клас са подпомогнати общо 90 деца – по 30 на година в селата Константин и Майско, а през настоящата 2019 г. бе сформирана група и в град Елена.

В резултат на подписаното споразумение и допълнително отпуснатия финансов ресурс, до края на идната година назначените по проекта специалисти ще продължат да предоставят услугите в пълен капацитет на настоящи и бъдещи потребители, а след края на проекта се предвижда услугите да се предоставят като делегирани от държавата дейности.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов