За четвърти път Горна Оряховица отново събра млади технически гении от цялата страна

Животът

10-10-2019, 11:39

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

50 творчески колектива с над 250 участници ще премерят сили

50 творчески колектива с над 250 участници от цяла България ще премерят сили в четвъртото издание на изложението Младежко техническо творчество, което се провежда на 9 и 10 октомври в Спортна зала „Никола Петров” в Горна Оряховица. Целта на инициативата е да се даде възможност за популяризиране и изява на творческите търсения, иновации и добри практики в областта на техниката, разработени от младите хора в България, с цел да се засили връзката професионално образование –бизнес.

Организатори на изложението са Фондация „Милен Григоров“, Федерацията на научно-техническите съюзи – Велико Търново, със съдействието, организационната, финансова и логистична подкрепа на Община Горна Оряховица и с домакинството на ОП „Младежки дейности спортни имоти и прояви”. Форумът се подкрепя от Министерството на образованието, Асоциацията на индустриалния капитал, „Ротари клуб” Горна Оряховица - Лясковец и много фирми.

Официалното откриване започна с изпълненията на мажоретния и гвардейски състав при СУ "Вичо Грънчаров, с ръководител Соня Георгиева и вокална група "Нота фреш" при СУ "Георги Измирлиев", с ръководител Аспарух Костов.

Пожелавам по време на изложението да покаже не само това, което сте направили и това, което можете, а да се родят и нови идеи, да се родят партньорства, които ще бъдат полезни и за образованието и за бизнеса и за университетите, обърна се към участниците зам.-министър Таня Михайлова, която откри тазгодишното издание на изложението.

Областният управител проф. Любомира Попова нарече изложението събитие на само за града, но и за цяла България, а председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев увери, че страната ни има нужда от таланти като събралите се днес в Горна Оряховица. С добре дошли бяха посрещнати и от инж. Деница Коева, временно изпълняваща длъжността кмет на Горна Оряховица.

Без да знаете, вие вече сте поели на крехките си плещи устоите на обществото, каза и инж. Камен Коцев. Вие създавате и имате пълното право да се гордеете с това, каза още той. Благодарностите си към всички съмишленици и участници изказа и инж. Владимир Григоров.

Разработките, които се представят тази година са на много по-високо ниво. Има фирми, които се занимават с обучение на деца със софтуер, насочен за деца на възраст от начално образование до последен клас на професионалните гимназии. Разработките са в посока роботизиране на процесите в индустрията, има и т. нар. умни къщи и като цяло неща, които са приложими веднага в индустрията. Създадени са условия за всички екипи да покажат и защитят направеното.

Роботизирана транспортна платформа, която може да се ползва както в производствени цехове, складове и офиси, така и от възрастни хора и от такива в инвалидни колички, е една от разработките, пред които се спират най-много хора днес. Платформата е дело на Клуба по роботика при ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ с ръководител инж. Антон Анчев със съдействието на три фирми и на практика показва как може да се осъществи реалната връзка между професионалното образование и реалния бизнес. Вортекс тръби, намиращи приложение при точковото охлаждане на цели производствени процеси, демонстрираха учениците от ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“. Красиви изделия, направени от отпадъчни материали, показаха възпитаниците на ПТГ „Васил Левски“. Гимназия от Гоце Делчев пък показва оранжерия, в която целият процес се управлява – температура, състав на почвата и изобщо всичко нужно за израстването на едно растение. Как може да се предава електроенергия от разстояние и как само с гласова команда може да бъдат променени интензитетът и цветът на светлината са само малка част от разработките, които се представят на изложението. Всички те ще бъдат оценявани от жури с председател доц. д-р на техническите науки Александър Иванов от Техническия университет в Русе. Победителите ще бъдат наградени днес на официална церемония от 17.30 ч. в Спортна зала „Никола Петров“.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)