Министър Каракачанов в НВУ: Военната клетва е обричане в служба на България

Животът

11-10-2019, 16:56

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

146-ти випуск на вуза днес се закле

Всеки български гражданин, който е целунал знамето, полагайки своята военна клетва, помни този ден до края на живота си. Това не е формален акт от военния ритуал, а обричане в служба на България. Пожелавам ви усърдно да усвоявате знанията, защото българският офицер винаги е бил пример в българското общество. Това е и вашата мисия да бъдете командири за пример на своите подчинени, лидери в цялото българско общество. С тези думи министърът на отбраната Красимир Каракачанов се обърна днес към курсантите-първокурсници от 146-ти випуск на Националния военен университет на тържествения ритуал по полагане на военна клетва.

Пред паметника на Васил Левски в старопрестолния град Велико Търново клетва положиха 163 курсанти – първокурсници, които се обучават в 19 военни специализации в трите факултета на НВУ „Васил Левски” в градовете Велико Търново, Долна Митрополия и Шумен.

Те бяха поздравени от министър-председателя на Република България Бойко Борисов, който присъства на тържествения ритуал. „Няма по-хубаво от младостта, силата, дръзновението и ви поздравявам с избора, който сте направили“, каза той в обръщението си към курсантите. Пред техните родители и близки министър-председателят съобщи, че правителството е отпуснало 16 милиона лева за ремонт на сградите на НВУ, за да могат младите хора да учат и да се подготвят в по-добри условия.

От името на началника на отбраната, курсантите, положили днес военна клетва, бяха поздравени и от вицеадмирал Емил Ефтимов. „Учете, образовайте се, калявайте воля и характер, преодолявайте трудностите, за да бъдете гръбнакът на Българската армия в съвременната предизвикателна среда на сигурност“, им пожела той.

По-късно днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов награди с юбилеен медал „100 години Първа световна война“ ветерани и общественици от град Велико Търново.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов